rodzicielskie i zasiłek, Madre głowy Elmer,Ewalu kb i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 lis 2016, 21:15

Podpowiedzcie bo zgłupiałam już... pani chce złozyć o rodzicielskie do niedawna miała świadczenie z zus rehabilitacyjne do 10 .10. W pażdzierniku 15 .10.chce złozyć o rodzicielskie , dziecko urodzone 8 lipca br.Teraz jest taka sytuacja że zgłasza sie o rodzicielskie i jednocześnie mógłby jej przysługiwać zasiłek dla bezrobotnych ale oczywiście kobitka nie chce być stratna i nie wie czy sie rejestrować czy nie .Co jej poradzić w tej sytuacji czy przyznać rodzicielskie bez pomniejszania i niech sie rejestruje ale wtedy nie jest gotowa do podjęcia zatrudnienia ? Kwesttia na przyszłość dla mnie istotna czy jeżeli babka rejesttruje sie jako bezrobotna po porodzie i otrzymuje zasiłek dla bezrobotnych to pomniejszam jej o zasiłek czy jak ustawa stanowi jeżeli rodzi dzieciaczka w trakcie pobierania lub misiąc po to wtedy jej tylko pomniejszam. Poradzcie, jeszcze jedno jeżeli dziecko ur,8 lipca to nie wyrównuje bo 8 pażdziernika mineły 3 mce i teraz od którego jej przysługuje rodzicielskie skoro do 10 pażdziernika miała rehabilitacyjne. Pomożecie????
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2016, 22:36

dla mnie to by wygladalo tak ze kobieta mogla zlozyc wniosek o rodzicielskie w lipcu, jak jeszcze miala swiadczenie rehabilitacyjne po utracie zatrudnienia (bo takie miala, tak ?), nie zlozyla..a teraz minely trzy miesiace od urodzenia, wiec przyznajesz od miesiaca zlozenia wniosku...co do zasilku dla bezrobotnych to mi sie wydaje ze ona nie urodzila dziecka w trakcie pobierania zasilku:) urodzila w trakcie pobierania swiadczenia rehabilitacyjnego;-) wiec nie ma powodu pomniejszac rodzicielskiego o zasilek dla bezrobotnych
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 03 lis 2016, 8:31

Dziękuję bardzo!!!! :D :D :D
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2016, 15:08

Czy oby na pewno tak jak pisze kb? Urodziła na świadczeniu rehabilitacyjnym, przyznałam od urodzenia, a teraz ma zasiłek dla bezrobotnych...nie pomniejszam ?
MilenaMilena
Stażysta
Od: 13 sie 2015, 11:20
Zajmuję się:

Napisano: 15 gru 2016, 20:15

z tego co pamietam to pomniejsza sie jak urodzi w trakcie pobierania lub w ciągu miesiąca po utracie zasiłku
ewita

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x