rodzina paczłorkowa - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 10 mar 2016, 16:04

rodzina 5 osobowa, konkubinat: matka ma 1 dziecko (10 lat) ojciec ma 1 dziecko (8 lat)i maja dziecko wspolne (2 lata)

matka sklada wniosek na swoje dziecko i wspolne, weryfikujemy dochodowo pod katem 1 dziecka,

ojciec sklada wniosek na swoje dziecko, ale ze skladu rodziny wynika ze jego dziecko jest 2, wiec co??

wpisuje je we wniosku w tab. b - i nie weryfikujemy dochodu, czy wpisuje je jako pierwsze i weryfikujemy dochodowo

????????????
gopsosk

Napisano: 10 mar 2016, 17:19

W tej sytuacji wystarczy jeden wniosek. W podanym przypadku wspólne dziecko scala rodzinę, więc nie ma potrzeby żeby składać 2 wnioski. Także na pewno świadczenie będzie przysługiwało na dziecko 8letnie i 2letnie, a dochody będą weryfikowane jeżeli będą się również starali o świadczenie na najstarsze dziecko.
Mavi

Napisano: 10 mar 2016, 17:50

a ja nie jestem przekonana czy oni tworza rodzine. moim zdaniem tworzyliby jeśli byliby malzenstwem. i wtedy dostaliby na dwojke, przy zalozeniu ze na 1 się nie kwalifikują. ktoś innego zdana?
aaaaa

Napisano: 10 mar 2016, 19:51

Po szkoleniu z ministerstwa: dwa wnioski z tym samym składem rodziny. w pierwszym matka na swoje i wspólne, w drugim ojciec na swoje (ew. na wspólne jak matka nie składa). Nie mogą na jednym, bo ubiegać się może rodzić opiekun prawny itp.
Aliska

Napisano: 10 mar 2016, 20:26

jak wyżej pan Bartłomiej M też tak mówił na szkoleniu
aga.w

Napisano: 11 mar 2016, 0:38

to ja już nic nie wiem,wszędzie ministrowie trąbią że wspólne dziecko scala rodzinę,a Mazurkiewicz inaczej,Elmer guru ratuj!:)
82gocha
Starszy referent
Od: 04 gru 2014, 15:05
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2016, 9:04

82gocha pisze:to ja już nic nie wiem,wszędzie ministrowie trąbią że wspólne dziecko scala rodzinę,a Mazurkiewicz inaczej,Elmer guru ratuj!:)

Zgodnie z ustawa tworzą rodzinę i skład rodziny 5 osób, ale w myśl art. 4 ust.2 świadczenie przysługuje matce, ojcu, opiekunowi faktycznemu lub opiekunowi prawnemu.
Więc jeśli tatuś nie ma wyroku sądowego potwierdzającego że jest opiekunem faktycznym czy prawnym nie może obiegać się o świadczenie na dziecko żony z pierwszego związku.
i tym pięknym zapisem art. 4 sporo osób może obejść się smakiem ...
aga2385
Stażysta
Od: 07 kwie 2014, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2016, 9:21

Ok ojciec nie może się ubiegać o świadczenie na dziecko kobiety, z którą jest w konkubinacie. Ale jak to jest ze złożeniem wniosku? wg ministerstwa składają dwa wnioski. W składzie matki jest jej pierwsze dziecko czyli 10 lat i dopisuje 2-latka (dziecko wspólne), ojciec w drugim wniosku wpisuje swoje dziecko biologiczne czyli 8latka i teraz pytanie: czy ojciec wpisuje to dziecko w tabeli A czy B (skład rodziny jest na 5 osób). Moim zdaniem skoro nie są małżeństwem to on powinien wpisać w tabeli A jako pierwsze dziecko - bo w myśl ustawy 8latek jest jego pierwszym dzieckiem i powinien być rozpatrywany z kryterium dochodowym. a wg gazety prawnej bez kryterium dochodowego. jak w końcu?

i co by było w przypadku małżeństwa? wtedy powinni składać 1 wniosek a w gazecie prawnej jest napisane, że dwa wnioski.

Ktoś sprostuje?
gopsik123

Napisano: 11 mar 2016, 9:36

W małżeństwie będzie chyba tak samo. Każde ze współmałżonków będzie wnioskować na swoje dziecko, w tym jeden na wspólne. W każdy przypadku skład rodziny 5 osobowy. Dwoje dzieci bez kryterium, jedno z kryterium.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 11 mar 2016, 9:58

Na infolinii powiedzieli że jeżeli jest dziecko wspólne to ono scala.

A ta kobieta ma rozwód? bo jeżeli tak to w takim przypadku składa z konkubentem jeden wniosek.
gopi11
Stażysta
Od: 25 sty 2016, 9:12
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x