rodzina zastępcza a zasiłek okesowy - dokumenty o alimentach - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 19 maja 2023, 10:10

Czy pracownik z MOPS ma prawo żądać ode mnie wyciągu z konta o wpływających alimentach i świadczeniach za rzecz pomocy dla rodzin zastępczych? Jestem spokrewnioną rodziną zastępczą dla wnuka 8 lat i staram się o zasiłek okresowy. jestem zarejestrowana jako bezrobotna.
Danka65
Praktykant
Od: 19 maja 2023, 9:48
Zajmuję się: Jestem zarejestrowana jako beztobotna.

Napisano: 19 maja 2023, 10:17

Aktualny wyrok ustalający alimenty + oświadczenie o ich otrzymywaniu.
Aktualne decyzje o świadczeniach z PCPR lub/i nawet zaświadczenie o wypłaconych świadczeniach w miesiącu poprzedzającym miesiąc złożenia wniosku (wniosek o pomoc złożony w OPS w maju, więc zaświadczenie o świadczeniach otrzymanych W kwietniu).

Co prawda, jak napisał Krokodylek w innym wątku: Zgodnie z art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2021.2268 z późn. zm.), przy ustalaniu prawa do zasiłków stałego i okresowego w składzie rodziny nie uwzględnia się dzieci wychowywanych w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka oraz pełnoletnich wychowanków rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka, a do dochodu rodziny nie wlicza się ich dochodów oraz świadczeń na pokrycie kosztów ich utrzymania i dodatków przyznanych na podstawie przepisów o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej

ale mamy jeszcze art.2 ust. 1 ustawy o pomocy społecznej: Pomoc społeczna jest instytucją polityki społecznej państwa, mającą na celu umożliwienie osobom i rodzinom przezwyciężanie trudnych sytuacji życiowych, których nie są one w stanie pokonać, wykorzystując własne uprawnienia, zasoby i możliwości.

Te alimenty i świadczenia z PCPR jakby nie było, należy uznać za zasoby i możliwości.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 19 maja 2023, 13:05

Dziękuję za odpowiedź.
Danka65
Praktykant
Od: 19 maja 2023, 9:48
Zajmuję się: Jestem zarejestrowana jako beztobotna.

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x