rodzinne Ukraina - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 cze 2023, 10:55

dziewczyna złożyła wniosek o rodzinne. Jest tutaj w Pl sama z córką...na oświadczeniu podaje że ojciec dziecka przebywa na Ukrainie...
ale ona nie ma z nim kontaktu...nie mam jego daty ur, dokumentu... nic. Tylko imię i nazwisko.
nie ma zasądzonych alimentów...ojciec dziecka jest podany...
Jak mam to rozpatrzyć...? odmowa ze wzgl na brak zas. alimentów? najgorsza między nami jest oczywiści bariera językowa. Ona mi odp tylko że tego ojca nie ma tu...i tyle..
Sygnity waliduje, jak mam go wprowadzić jeśli nie ma żadnych danych prócz nazwiska ?
Magnoliaa34
Praktykant
Od: 02 cze 2023, 10:00
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 02 cze 2023, 11:10

Rozumiem ,że mają status UKR...
- u mnie program nie blokuje braku danych ojca , ale daty urodzenia tatusia to zazwyczaj kobiety znają i wpisują wraz z oświadczenie , że pozostał na Ukrainie
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 02 cze 2023, 11:17

Art. 26 ust. 2 Specustawy
2. Ustalając prawo do świadczeń rodzinnych uzależnionych od kryterium dochodowego, przy ustalaniu dochodu rodziny w przeliczeniu na osobę nie uwzględnia się członka rodziny, który, zgodnie z oświadczeniem osoby ubiegającej się o te świadczenia, nie przebywa na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Skoro twierdzi że jest członkiem rodziny, nie można żądać alimentów. PESELu najpewniej członek rodziny nie posiada. Musisz ustalić dane żeby taką osobę wpisać do wniosku, a następnie i tak jej nie liczysz przy ustalaniu dochodu. Reszta to rzecz wtórna.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2023, 11:21

tak.... ale ona nawet nie zna jego daty urodzenia. W Sygnity jeśli go nie wpiszę to nie przyzna
Magnoliaa34
Praktykant
Od: 02 cze 2023, 10:00
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 11 wrz 2023, 8:12

miałam podobną sytuację Pani UKR po rozwodzie, w 2022 r. twierdziła, że nie ma zasądzonych alimentów, podała dane ojca 3 dzieci (w tym nr jakiegoś dokumentu) i przyznałam jej ZR. Teraz okazuje się, że jest w ciąży i wzięła ślub z Ukraińcem, który pobierał na nią i jej dzieci 40.

Co z rodzinnym? Mam polski akt małżeństwa. Wytłumaczyłam, że nie może pobierać na żonę 40, bo ciąży na nim obowiązek alimentacyjnym, ale co z jej dziećmi?
xXxXx
Praktykant
Od: 03 sie 2017, 12:00

Napisano: 11 wrz 2023, 8:56

Podobny problem, Pani podała ojca dziecka na Ukrainie, a teraz wyszła za mąż za kogoś innego też przebywającego na Ukrainie. Alimentów na pierwsze dziecko brak i co z tym dalej?
Zuzika12
Referent
Od: 20 mar 2017, 9:50
Zajmuję się: SR,FA,ŚW,CP,DO,DW

Napisano: 11 wrz 2023, 9:02

Zuzika12 pisze:
11 wrz 2023, 8:56
Podobny problem, Pani podała ojca dziecka na Ukrainie, a teraz wyszła za mąż za kogoś innego też przebywającego na Ukrainie. Alimentów na pierwsze dziecko brak i co z tym dalej?
Stanowisko WSA "Fakt zawarcia związku małżeńskiego przez rodzica wychowującego dziecko pochodzące z innego związku, nie ma wpływu na sferę władzy rodzicielskiej i obowiązków alimentacyjnych względem tego dziecka. Dziecko wychowujące się w rodzinie rekonstruowanej, nie traci statusu osoby wychowywanej przez samotnego rodzica. Dla takiej oceny nie ma znaczenia bowiem okoliczność, że rodzic ubiegający się o dodatek do zasiłku rodzinnego pozostaje w nowym związku małżeńskim."

a w naszej ustawie nie jest tak, że alimenty bierzemy pod uwagę tylko od samotnych rodziców?
xXxXx
Praktykant
Od: 03 sie 2017, 12:00

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x