Witam mam pytanie. Nie ukrywam ze już zgłupiałam. Wg ustawy o dodatkach mieszkaniowych od 1 lipca 2021r liczymy dochód tak jak w świadczeniach rodzinnych. Świadczenia rodzinne dzielą się na okresy zasiłkowe. W tej chwili trwa okres 2020/2021 a rokiem bazowym jest 2019. Od 1 listopada 2021r rozpoczyna się nowy okres zasiłkowy 2021/2022 gdzie rokiem bazowym jest 2020. Będąc na szkoleniu jeśli dobrze zrozumiałam [ nawet tak zapisałam] do końca roku 2021 powinniśmy brać pod uwagę rok bazowy 2019 ponieważ w dodatkach mieszkaniowych nie ma podziału na okresy. Z tego co mówiono na szkoleniu to rok 2020 podadzą w lutym 2022. Tylko kto to ogłosi? i w takim bądź razie jestem ciekawa jaki rok bazowy bierzecie pod uwagę od 1 lipca? Z góry dziękuję za pomoc
W dodatkach mieszkaniowych nie ma roku bazowego. Chodzi tu głównie o definicję dochodu, czyli co wliczasz a czego nie liczysz do dochodu rodziny (min. katalog dochodów niepodlegających opodatkowaniu), dochód z pracy minus składki, podatek i koszty uzyskania dochodu oraz zasady wyliczania dochodu z działalności.
w roli ścisłości :
- alimenty i wszystkie inne dochody nieopodatkowane biorę dochód za 3 miesiące
- gospodarstwo rolne - na tą chwilę biorę pod uwagę rok 2019 i czekam na obwieszczenie,Prezesa GUS, które zapewne pojawi się końcem września 2021 i w którym będzie podany już rok 202.
- ryczałt i karta podatkowa - w tej chwili biorę pod uwagę już rok 2020 gdyż 26 lipca 2021 pojawiło się nowe obwieszczenie ministra.
Proszę nie dziwić się, że zadaję niby banalne pytania, ale zgłupiałam bo wcześniej pracowałam właśnie na świadczeniach rodzinnych i nie mogę się przestawić. Proszę zatem napisać czy na podstawie uzyskanych odpowiedzi od Państwa dobrze to rozumiem.