Rolnicy chca zwracac ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 20 sie 2014, 10:05

Czy macie juz powyzszą sytuację? co u was rolnicy wpisuja we wniosku w związku z powodem rezygnacji i zwrotem od lipca 2013 r. ?
juk@

Napisano: 20 sie 2014, 10:53

u mnie Pani (rolnik) przyszła z płaczem :) (bo KRUS ją będzie ścigał ) i zrezygnowała od lipca 2014r. po prostu i ja wstrzymałam na podstawie art. 155
ja :)

Napisano: 20 sie 2014, 11:01

W takiej sytuacji to tak sprawa jasna ale chodzi mi o zwrot od od lipca 2013 do chwili obecnej.
julk@

Napisano: 20 sie 2014, 11:41

Proponuję w takiej sytuacji, żeby rolnicy opisali stan faktyczny, że na dzień podpisania oświadczenia nie byli świadomi że automatycznie utracą ubezpieczenie w KRUS i niech opiszą dokładnie jakich informacji udziela im KRUS i w związku z tą sytuacją, która powstała nie z ich winy chcą wycofać się z przyznanej pomocy dlatego, że się boją konsekwencji ze strony KRUS. Powinni również zaznaczyć, że opiekę sprawują nadal ale nie czują się na siłach by dochodzić swoich praw. Ja też jestem rolnikiem i też wiem co to jest niepewność i strach, dlatego też proszę urzędników świadczeń, żeby pomogli w tej sytuacji rolnikom. Przecież wy znacie się na przepisach to informujcie rolników, że jak zostaną wykluczeni z KRUS i przyniosą Wam decyzję o nie podleganiu ubezpieczeniu w KRUS to ich wstecznie ubezpieczycie w ZUS, że od 15 maja 2014r. możecie ich ubezpieczyć również zdrowotnie, że jest przepis art. 24 ustawy o zdo regulujący sprawy ubezpieczenia zdrowotnego od 01 lipca 2014r. do wejścia ustawy, przecież znacie te sprawy to wyjaśnijcie to wszystko. Bo na razie to jest tak, że rolnicy opiekunowie są pozostawieni sami sobie.
wwo

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x