Rolnik a składki w ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 lut 2016, 9:43

KRUS napisał mi pismo że Pani która ma SZO ma 25 lat składkowych w KRUS i powinna zostać zgłoszona do ZUS z racji sprawowania opieki nad niepełnosprawną matką. Czy ktoś mi podpowie na jakiej podstawie mamy ubezpieczać w ZUS osoby które mają ziemię i 25 lat składek w KRUS. Proszę o podpowiedź bo ja naprawdę nie mam pojęcia jak to zrobić.
Maria3

Napisano: 29 lut 2016, 10:20

:shock: Skoro pracujesz w OPS, powinnaś mieć pojęcie jak zgłasza i ubezpiecza się w ZUS, osobę pobierającą SZO!!!
Gość

Napisano: 29 lut 2016, 11:50

Ja mam pojęcie jak się ubezpiecza w ZUS tylko nie rozumiem dlaczego mam ubezpieczyć kogoś w ZUS skoro ma 25 lat w KRUS?
Maria3

Napisano: 29 lut 2016, 15:51

Gościu nie bądź taki mądry, sadzisz się, gdybyś wiedział to byś się konkretnie wypowiedział, sam masz brak wiedzy stąd ta odpowiedz.
W odpowiedzi uważam że powinnaś skierować pismo do Zus, aby się wypowiedział czy powinnaś opłacać składki do Zusu. Zapewne ZUS odpisze że powinnaś opłacać bo ZUS z KRUS się nie łączy w przypadku emerytury,
lotta

Napisano: 01 mar 2016, 8:54

Bardzo dziękuję za pomoc i obronę przed sfrustrowanym napastnikiem :)
Maria3

Napisano: 01 mar 2016, 10:46

lotta pisze:Gościu nie bądź taki mądry, sadzisz się, gdybyś wiedział to byś się konkretnie wypowiedział, sam masz brak wiedzy stąd ta odpowiedz.
W odpowiedzi uważam że powinnaś skierować pismo do Zus, aby się wypowiedział czy powinnaś opłacać składki do Zusu. Zapewne ZUS odpisze że powinnaś opłacać bo ZUS z KRUS się nie łączy w przypadku emerytury,
ZUS co najwyżej to może odpowiedzieć ile lat składkowych ma dana osoba. To czy powinno się opłacać składki do ZUS, należy do kompetencji OPS.
Gość

Napisano: 01 mar 2016, 16:05

co ty powiesz, chyba w bardzo małej Gminie pracujesz i nie masz doświadczenia z korespondowanie z innymi instytucjami
lotta

Napisano: 01 mar 2016, 16:18

:o :lol: Spokojnie. Bez nerw.
Co tu do rzeczy ma wielkość Gminy ???
Wydawaniem decyzji na SZO leży wyłącznie w kompetencji OPS. Nie mieszaj do tego ZUS !!!
Pa.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x