ROLNIK - ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 15 maja 2014, 11:03

Przychodzi rolnik i podpytuje się Mnie co ma napisać czy prowadzi gospr. dolne czy nie prowadzi...
Czy pracuje w gosp. rolnym czy nie pracuje ?

Co mam im podpowiedzieć, jestem taka osoba ze chce aby mieli to świadczenie przyznane
wiesia`14

Napisano: 15 maja 2014, 11:43

Twoja osoba nie ma tu nic do rzeczy . Czytaj Art.3
Gość

Napisano: 15 maja 2014, 12:17

Gość pisze:Twoja osoba nie ma tu nic do rzeczy . Czytaj Art.3
Oczywiście że ma, bo to na organie ciąży obowiązek informowania stron, określony w art. 9 kpa
Art. 9. Organy administracji publicznej są obowiązane do należytego i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków będących przedmiotem postępowania administracyjnego. Organy czuwają nad tym, aby strony i inne osoby uczestniczące w postępowaniu nie poniosły szkody z powodu nieznajomości prawa, i w tym celu udzielają im niezbędnych wyjaśnień i wskazówek.
I tu pojawia się problem, bo jak Polska długa i szeroka wyjaśnień będzie wiele. Chyba, ze rolnik nic nie będzie chciał wiedzieć i po prostu podpisze oświadczenie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 12:23

Wypowie się ktoś jeszcze ???
wiesia`14

Napisano: 15 maja 2014, 14:23

kronos79 pisze:
Gość pisze:Twoja osoba nie ma tu nic do rzeczy . Czytaj Art.3
Oczywiście że ma, bo to na organie ciąży obowiązek informowania stron, określony w art. 9 kpa
Art. 9. Organy administracji publicznej są obowiązane do należytego i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków będących przedmiotem postępowania administracyjnego. Organy czuwają nad tym, aby strony i inne osoby uczestniczące w postępowaniu nie poniosły szkody z powodu nieznajomości prawa, i w tym celu udzielają im niezbędnych wyjaśnień i wskazówek.
I tu pojawia się problem, bo jak Polska długa i szeroka wyjaśnień będzie wiele. Chyba, ze rolnik nic nie będzie chciał wiedzieć i po prostu podpisze oświadczenie.
że zaprzestaje ......... OK .
Gość

Napisano: 15 maja 2014, 15:09

powiem tak. Znajoma pracuje w KRUS. Przedstawiłam jej sytuację rolnika, ze w przypadku ubiegania sie o zdo musi napisać oswiadczenie, ze zaprzestaje wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym itd. Znajoma twierdzi, ze jezeli przyznam mu zdo to równiez składki, bo ZUS ma pierwszeństwo przed KRUS (nie wiem z czego to wynuka i nie chcę wiedzieć) A jezeli składki to muszę ich (tzn KRUS) poinformować. Oni na podstawie tego pisma wyrejestrują gościa z ubezpieczenie, bo gdy nie prowadzi działalności rolniczej nie podlega ubezpieczeniu w KRUS. Sprawa nr 2. Jeżeli taki rolnik napisze takie oświadczenie a pobiera lub pobierał dopłaty unijne, (ponoć pisał jakieś oświadczenie, ze nie zaprzestanie prowadzenia gospodartwa rolnego przez okres 5 lat) w przypadku kontroli ma je do zwrotu.
Co o tym myślicie? Nie zebym miała coś do rolników. Zeby nie było. Płąciłam rolnikom i płacę świadczenie cały czas.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 15 maja 2014, 15:39

Powiedz koleżance , aby dobrze zapoznała się z ustawami ją dotyczącymi , a ty opieraj się na swoich .
1. ZUS przed KRUS wynika z ustawy o ubezpieczeniu rolników . W przypadku np. podjęcia zatrudnienia , umowy zlecenia , itd. Tzn. nie opłaca KRUS , kiedy podlega opłacaniu składek w ZUS .
2. Patrz Art.15 2/2b
Jak organ wydający decyzję do ZDO , może rolnika ubezpieczyć w ZUS ??? On ma np. 22 lata składkowe i wiek 64 lata. ZUS nie łączy się z KRUS (składki) . W wieku np. 72 lat , ma się od nowa ubezpieczać w KRUS na 3 lata ??? Inaczej nie dostanie emerytury.
3. Dopłaty obszarowe może pobierać , nie siejąc, ani kosząc . O innych nie dyskutuję , nie wiem .
Co do samych oświadczeń , patrz na ostatnią wypowiedź "kronos79" .
niunia

Napisano: 15 maja 2014, 15:59

Mi też w KRUS udzielono informacji, że jak mnie ubezpieczą w ośrodku przy świadczeniu to oni wypiszą mnie ze składek w KRUS. W ośrodku mnie poinformowali, że jak podlegam ubezpieczeniu z innego tytułu to nie. Ustawa o ZDO to określa. W swoim KRUS pytałam się też o możliwość wyrejestrowania , bo nie pracuję tylko posiadam, poinformowano mnie, że jeszcze takiego wniosku nie mieli, że teoretycznie jest taka możliwość ale to będzie trudna sprawa. Jeśli ktoś wie jak wyrejestrować się z KRUS bo się nie pracuje to niech poda przepisy może skorzystam. O dotacje nie wypełniałam druków to nie wiem co się tam podpisuje.
wwo

Napisano: 15 maja 2014, 19:31

Wiem , że z KRUS będzie ciężko , jeżeli nie chcesz płacić składek jako rolnik. Mają w tym zakresie , nie precyzyjne zapisy , a niekiedy wręcz uznaniowe. Łatwiejsza sprawa byłaby w przypadku małżonka/domownika.
Próbuj napisać oświadczenie , że nie pracujesz . Dołącz np. zeznanie/a świadka/ów i ewentualnie jakiś papierek z OPS. Proponuję od razu rozmawiać i naświetlić problem u kierownika placówki terenowej , do której należysz . Jeżeli będzie odmowa , odwołanie . Z drugiej strony , powstaje problem z prowadzeniem gospodarstwa domowego , związanego z g. r. W KRUS jest wyraźny zapis , że też nie możesz prowadzić . A co w przypadku pozytywnego załatwienia ? Co będzie , jak zechcesz skorzystać z usług NFZ ? Problem odpada , gdy masz możliwość ubezpieczenia zdrowotnego przez małżonka opłacającego składki do ZUS . tego nie wiem , dlatego dalej się nie wypowiadam .
Na pewno nie ubezpieczysz się z racji pobierania ZDO/ŚP . Może OPS coś pomoże .
niunia

Napisano: 15 maja 2014, 20:14

Ale gdyby mi się udało wypisać z KRUS, albo jak to niektórzy twierdzą sami mnie po podpisaniu oświadczenia wypiszą, to już oczywiste jest, że zapis o podleganiu ubezpieczeniu z innego tytułu nie będzie miał zastosowania, czy wtedy OPS jeśli mi przyzna świadczenie mnie ubezpieczy. Obecnie moja sytuacja wygląda tak, że mam składki zgromadzone i w ZUS i w KRUS. Przecież te potężne machiny muszą się połączyć i to zrobią, kwestia czasu.
wwo

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x