Rolnik składając oświadczenie zamiast " zaprzestałem prowadzenia gospodarstwa rolnego" napisał : " zaprzestałem prowadzenia działalności rolniczej" Urzędnik GOPS zasugerował przy odbiorze wniosku, że będzie odmowa świadczenia, bo treść oświadzczenia nie jest zgodna z brzmieniem cytowanym w ustawie. Czy ma prawo dać odmowę?
Zaprzestanie prowadzenia działalności rolniczej, jest pojęciem szerszym niż zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego. Ta definicja zaprzestania prowadzenia działalności rolniczej jest wykorzystywana przez KRUS gdy rozpatrywane są sprawy emerytów i rencistów z KRUS. Czy urzędnik może dać odmowę tego nie wiem, ale brzmienie oświadczenia powinno mieć formę podaną przez ustawodawcę w zdo. Dlatego też, jak mówisz tą pomyłkę zauważył przyjmujący pracownik i od razu zaznaczył, że to wykorzysta do odmowy bo wystąpiła niezgodność. To może spróbuj to wszystko wyjaśnić, napisz pismo opiesz dokładnie całe zajście podając datę kiedy to miało miejsce, napisz drugie oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego zgodnie z art.3 zdo i idź do swojego ośrodka celem wyjaśnienia. Bo skoro jesteś w posiadaniu takiej informacji, że zrobiłeś pomyłkę i twoje oświadczenie nie spełnia wymogu formalnego a postępowanie w sprawie twojego wniosku trwa - to możesz mieć udział w tym postępowaniu i musisz coś z tym zrobić.Ale takie swoje wyjaśnienia i nowe poprawne oświadczenie musisz im złożyć, jak nie będzie chciała przyjąć ta pani to złóż w sekretarjacie i podbij kopie pisma i oświadczenia dla siebie. Nie wiem czy dobrze Ci radzę, ale ja bym tak zrobiła.
Rolnik robi sobie problem. Działalność rolnicza jest pojęciem szerszym, natomiast ustawa mówi o precyzyjnym brzmieniu oświadczenia, które stanowi dowód w postępowaniu o ZDO/SP. Moim zdaniem nie ma podstaw do wydania odmowy, organ powinien wezwać stronę do złożenia oświadczenia określonej przepisami treści pod rygorem pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Dziękuję za porady - napewno napiszę wyjaśnienie i nowe oświadczenie. Składając to oświadczenie o zaprzestaniu byłam pod presją niemiłego (delikatnie powiedziane) urzędnika i nie myślałam wtedy jaka jest różnica między zaprzestaniem prowadzenia gos. rolnego a działalności rolniczej. Urzędnik odmawia mi św. pielegnacyjnego już od grudnia 2013 powołując się na uchwalę NSA chociaż juz wtedy nie prowadziłam gosp.rolnego. Teraz gdy wyszły zmiany w ustawie korzystne dla rolników myślałam, że będzie po problemie, a ten czepia się słówek - niestety wiem, że jeszcze niejedną "kłodę powali mi pod nogi". Ten typ tak ma.
Dziękuję za porady - napewno napiszę wyjaśnienie i nowe oświadczenie. Składając to oświadczenie o zaprzestaniu byłam pod presją niemiłego (delikatnie powiedziane) urzędnika i nie myślałam wtedy jaka jest różnica między zaprzestaniem prowadzenia gos. rolnego a działalności rolniczej. Urzędnik odmawia mi św. pielegnacyjnego już od grudnia 2013 powołując się na uchwalę NSA chociaż juz wtedy nie prowadziłam gosp.rolnego. Teraz gdy wyszły zmiany w ustawie korzystne dla rolników myślałam, że będzie po problemie, a ten czepia się słówek - niestety wiem, że jeszcze niejedną "kłodę powali mi pod nogi". Ten typ tak ma.