ROPS

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
misia999
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

ROPS

Post autor: misia999 »

Małżeństwo złożyło wniosek o ŚW na dwoje dzieci, które zostały wysłane do ROPS-u. Dostaliśmy tylko informacja, że zachodzi koordynacji i wniosek przesłany do marszałka. Teraz urodziło się trzecie dziecko a mąż ma świadectwa pracy zza granicy i pytanie:
1. czy mogę im wydać decyzję przyznającą ŚW pomimo tego, że sprawa jest nie rozstrzygnięta w ROPS-ie?
2. Mogę pracować na kserach wniosków, skoro oryginały zostały wysłane do ROPS-u?
3. Mam obowiązek informować ROPS, że ojciec dzieci zakończył pracę za granicą czy strona powinna sama to zrobić?
nowa11

Re: ROPS

Post autor: nowa11 »

1. nie
2. nie
3. Strona powinna poinformować ROPS!
misia999
Stażysta
Kontakt:

Nie mo9gę wydac decyzji nawet jeżeli jest utrata pracy za granicą?
nowa11

misia999 pisze:Nie mo9gę wydac decyzji nawet jeżeli jest utrata pracy za granicą?
możesz tylko na nowonarodzone dziecko.
misia999
Stażysta
Kontakt:

I wtedy w decyzji muszę ująć, że na starsze dzieci sprawa jest w toku w ROPS-ie?
nowa11

misia999 pisze:I wtedy w decyzji muszę ująć, że na starsze dzieci sprawa jest w toku w ROPS-ie?
nie, możesz bez uzasadnienia, bo to dziecko nie było w sprawie ROPS, tylko te starsze dzieci
misia999
Stażysta
Kontakt:

Dzięki, troche mi się to rozjaśniło :)
ODPOWIEDZ