ROPS odsyła wnioski - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 19 maja 2016, 11:57

wysłaliśmy do ROPSU wniosek na 500+ i ŚR. sytuacja taka: pani i syn no i konkubent ojciec dziecka. Ona nie pracuje. On pracuje ze granicą, ma dochody z tego tytułu i rozliczył 2014 w US z pracy za granicą. Jednakże on nie chce jej dać zadnych dokumentów dot. tej pracy, adresu zamieszkania itd. (sprawdzone ze faktycznie są rodziną, tylko taka rodzina ... ) ona napisała nam oświadczenie ze on pracuje za granicą, napisąła w jakim kraju i ze ani ona ani jego rodzina nie znają tych danych a on nie chce podac. napisała to pod odpowiedzialnoscia karna i dołączyła zaświadczenie z US za 2014 r. Rodzinne wstrzymaliśmy od kwietnia.
Rops odesłał 500+ i napisali ze z załaczonych dokumentów nie wynika ze członek rodziny pracuje poza granicami kraju. :shock: Rodzinnego jeszcze nie odesłali.
Pani z Ropsu powidziała ze mamy te dane pozyskac. Tylko jak? chyba zostanie bez rozpatrzenia...
Tylko czy rops moze odesłać skoro z jej oświadczenia jasno wynika ze on tam pracuje?? Coś nam się zdaje ze ROPS umywa ręce, bo do tej pory latami szukali takich ojców.
Mam kilka takich wniosków na 500+, gdzie ojcowie dzieci ( nie członkowie rodziny) pracują na stałe za granicą od lat, a matki nie mają dokumentów a boją się napisać ze nie wiedzą co się dzieje z tatusiami ich dzieci...
Też tak macie? czy tylko u nas takie rzeczy?
marwika

Napisano: 19 maja 2016, 12:02

Wyślij ponownie. Niestety wygląda na to, że dobra zmiana objęła również pracowników ROPSów :( Mój ostatnio chciał babce do dochodu (500+) wliczyć świadczenie pielęgnacyjne...wait for it... razem ze składkami :roll:
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2016, 13:34

wysłać i co napisać? ze w dalszy m ciągu pan nie chce powiedziec gdzie pracuje?
marwika

Napisano: 20 maja 2016, 7:04

Ja tak raz zrobiłem i po dłuuuugim oczekiwaniu ustalili koordynację. Odesłali, że nie mogą ustalić, to w piśmie kolejnym napisałem, że dowody wskazują na pracę ojca dzieci za granicą i ponownie zwracam się (w sensie burmiszcz) o ustalenie czy w sprawie rodziny mają zastosowanie przepisy dot. koordynacji.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2016, 7:30

z tego co się orientuje są wytyczne Ministerstwa jakie informacje mają organy właściwe przekazywać do ROPS
a poszło sporo wniosków do ROPS bez odpowiednich dokumentów wiec bardzo dużo zwracają do gmin
ABC

Napisano: 19 sie 2016, 23:19

odesłałam taki wniosek i czekam
a jak ponownie odeslą, to chyba bez rozpatrzenia
przecież ustawa nie przewiduje takiej sytuacji , alb jest koordynacja albo nie , a nie nie wiem czy jest, nie widze wtedy organu właściwego do rozpatrzenia
kasia22

Napisano: 22 sie 2016, 8:14

to czemu te panie nie piszą ze samotnie wychowują dziecko skoro nie maja kontaktu z ojcem dziecka a nie sa malzenstwem? nie wiedza gdzie sa i pisza oswiadczenie ze nie wychowuja wspolnie z ojcem dziecka (imie nazwisko ojca) i nie maja zasadzonych alimentow. po co wpisywala go do skladu rodziny jak nie ma z nim kontaktu?
ja123

Napisano: 22 sie 2016, 8:16

a ta Pani skoro nie może pozyskać tych informacji od konkubenta a go wpisuje do członków rodziny bo są razem to trudno chyba wniosek bez rozpatrzenia bo co zrobisz...
ja123

Napisano: 22 sie 2016, 22:57

Dobry wieczór. Czy piszecie do ROPSu jakieś pisma, gdy minęły juz 3 mce które mieli na rozpatrzenie wniosku? Podzielcie się swoimi rozstrzygnięciami w tej kwestii. Dziękuję za wszelkie informacje, pozdrawiam :-)
500+

Napisano: 23 sie 2016, 7:47

cierpliwie czekamy
zuzia12345

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x