usystematyzujmy...
1) Jeśli ROPS w okresie zasiłkowym 2016-2017 stwierdził ze nie zachodzi koordynacja i odesłał wniosek na 500+ do organu właściwego, to w nowym okresie, założywszy że członek rodziny nadal przebywa za granicą - ponownie wysyłamy wniosek do ROPS.
2) Jeśli ROPS w okresie zasiłkowym 2016-2017 wydał decyzje przyznającą SW, założywszy, że członek rodziny nadal przebywa za granicą - ponownie wysyłamy nowy wniosek do ROPS-u
3) Jeśli wniosek z okresu 2016-2017 wciąż leży w ROPS (brak odpowiedzi), nowy wniosek na nowy okres - także wysyłamy do ROPS-u (niech poleżą tam dwa)
4) Jeśli wniosek z okresu 2016-2017 nadal leży w ROPS, a w tzw. międzyczasie członek rodziny przestał przebywać za granicą - to nowy wniosek.......???
????
ROPS stary-nowy okres - usystematyzujmy
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- Stańczyk
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: ROPS stary-nowy okres - usystematyzujmy
no właśnie
ktoś coś?
jakie macie opinie na ten temat?
ktoś coś?
jakie macie opinie na ten temat?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
4. ... to robisz standardowo, nie ma podstawy prawnej do przekazania do ROPS
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Rozumiem, że reszta punktów się zgadza
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
tak wygląda 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA
- Kontakt:
Czy dajecie to oświadczenie o wykonywaniu pracy za granicą? czy wystarczy że wpiszą Wam we wniosku?
- Stańczyk
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a ja drążę temat dalej bo potrzebuje Waszego zdania!Tom. pisze:tak wygląda
"w przypadku gdy strona składa na drugie dziecko na nowy okres zasiłkowy 2017/18
(mąż ma kontrakt terminowy za granicą, a Pani pracuje w Polsce)
to wysyłam do Rops!!!
i nie obchodzi mnie to że rok temu też wysyłałem do Rops (zatrudnienie w rodzinie było takie samo) i Rops wydał decyzję na drugie dziecko w sprawie i już kasa została wypłacona (dotyczy okresu 2016/17)!
Podsumowując chodzi o to że w koordynacji nie ma zasady że jak już raz padło jakieś rozstrzygnięcie Marszałka (w okresie 2016/2017) to wzorując się na nim ja mam wypłacać
W ustawie nie znalazłem przepisu bym miał sam rozstrzygać (a strona mi nie daje spokoju w tym temacie i walczy ...)
odpiszcie (doświadczeni pracownicy ze świadczeń rodzinnych powinni to wiedzieć z racji stażu)
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Erich Maria Remarque
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia
- Kontakt:
4) Jeśli wniosek z okresu 2016-2017 nadal leży w ROPS, a w tzw. międzyczasie członek rodziny przestał przebywać za granicą - to nowy wniosek.......??? - też wysyłamy do ROPS. Niech ROPS to rozstrzyga..Kr. pisze:4) Jeśli wniosek z okresu 2016-2017 nadal leży w ROPS, a w tzw. międzyczasie członek rodziny przestał przebywać za granicą - to nowy wniosek.......???
Ostatnio miałam kilka takich sytuacji i jak się okazało dobrze ze wysłałam do ROPS bo przyszła klientka i mówi "Pani ja dostałam w sierpniu rodzinne za granicy nie wiem jakim cudem". I jak tu im wierzyć ....
My zawsze piszemy, ze przekazujemy wniosek ponieważ członek rodziny przebywał w okresie od ... do ... za granicą.
Pozdrawiam 

Oprócz ROPS stary-nowy okres - usystematyzujmy - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
okres 2016/2017 przyznać od sierpnia czy od września ?
nie zgłoszona praca zagranicą z roku bazowego
Sprawdzanie w bazie pesel 2 równolege złożonych wniosków na
Kod tytułu ubezpieczenia- odliczenie od dochodu
Dochód w tej samej firmie za 2016 za granicą a teraz w Polsc
jaka jest róznica w definicji dochodu uzyskanego?
świadczenie wychowawcze (500 plus)
podstawa prawna- zmiany od 1 sierpnia
podstawa prawna- zmiany od 1 sierpnia
zasiłek chorobowy z KRUS rolników
Zgon drugiego rodzica,renta rodzinna na dzieci
Dochody uzyskanie i umowy zlecenia
II dziecko- nie ma zasądzonych alimentów na I
Wniosek elektroniczny-ponownie
czy można wydawać decyzje dotyczące świadczenia wychowawczeg
Szukam prostego kalkulatora....