rozbieżności w ilości osób tworzących gopodarstwo domowe - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 maja 2019, 10:15

Cześć Wszystkim :)

Mam taką sprawę i chciałabym poznać Wasze zdanie jak postąpić.

Córka od wielu lat składa wniosek za ojca na dodatek mieszkaniowy (ojciec jest wnioskodawca) a ona wraz ze swoją dwójką dzieci są w składzie gospodarstwa domowego – razem 4 osoby. Przejęłam prowadzenie dodatków po koleżance i zastałam taki stan rzeczy no, ale, że to mała miejscowość, więc wiem, że ojciec (wnioskodawca) nie mieszka razem z córką i wnukami tylko gdzieś w świecie z inną kobietą, a że jest właścicielem domu, więc na niego składają wniosek. Postanowiłam podpytać u koleżanek z pomocy społecznej czy córka korzysta ze świadczeń pomocy i jaki skład rodziny podaje. Okazało się, że korzysta a w składzie rodziny jest tylko ona z dziećmi.
Co byście zrobili w tej sytuacji ?
Postanowiłam porozmawiać z nią, iż powzięłam takie informacje i trzeba skończyć z tą rozbieżnością. Raczej dodatku nie stracą nawet gdyby składała tylko na siebie, bo mieszczą się w powierzchni, ona nie pracuje żyje od zawsze z posiadania dzieci.
Wiem, że będzie chciała mieć dodatek i zapyta się mnie jak ma tą sprawę załatwić. Czy może z własnym ojcem spisać umowę dzierżawy bądź w jaki inny sposób to uregulować ? Jak wtedy przeliczyć czynsz do spółdzielni (mieszkanie jest w zasobach spółdzielni) bo opłacany jest za 4 osoby czyli razem z ojcem.

Może mieliście bądź macie taki przypadek i z Waszego doświadczenia jak rozwiązać sprawę, aby jak to mówią „wilk syty i owca cała”.

Pozdrawiam serdecznie :)
maniula
Stażysta
Od: 06 mar 2017, 11:58
Zajmuję się: dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 10 maja 2019, 10:21

Powiedz na początek, jak wyglądała dotąd sprawa dochodów tego jej ojca?

Co do całej reszty, pewnie trzeba by uczynić tak, żeby ona z ojcem spisała umowę użyczenia (absolutnie nie dzierżawy!) i potem by już można ojca nie liczyć, a wniosek byłby na tę panią.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2019, 10:56

Dzięki za odpowiedź :) :) :)

a co do dochodów ojca to jest to tylko renta z ZUS-u

Powiedź mi proszę jak będą spisywać umowę użyczenia to na całą powierzchnię mieszania tzn. 47 metrów czy będzie trzeba jakoś ją dzielić w związku z tym, że do spółdzielni czynsz jest opłacany za 4 osoby czyli razem z ojcem ?

Opłaty czynszowe wtedy jak już będzie spisana umowa użyczenia do wniosku złożonego przez córkę będę przyjmowała proporcjonalnie na 3 osoby tak ?
maniula
Stażysta

Napisano: 10 maja 2019, 12:22

Prościej by było, gdyby umowa użyczenia była na cały metraż i na całość opłat. Zakładam oczywiście, że ojciec nie mieszka wcale, ani też się nie dokłada. Co do samej umowy - tutaj też wypadałoby, żeby jasno było określone, że to pani ponosi koszty na rzecz spółdzielni. Co do opłat za 4 osoby - ileż to ich jest? Nie jest tak, że tylko śmieci są liczone "od głowy"?
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2019, 12:34

Masz rację Krwawa faktycznie opłaty do spółdzielni odnoszą się do zajmowanego metrażu bądź zużycia metrów wody i scieków (u nich całość to 504,24 w tym śmieci 33,00zł), więc zuzywają je te 3 osoby, które faktycznie przebywają w lokalu a smieci już są na osobę czyli na 4 ... tylko śmieci podelgały by odliczeniu i podziałowi w tej sytuacji ?

Niestety jeszcze nie wiem czy ojciec się do czegokolwiek dokłada bo taka rozmowa z córką jeszcze przede mną. Jednak dzięki Twoim wskazówkom wiem jak przygotować się do niej i co doradzić w sprawie zmiany i zawarcia umowy.

Jak będę już po ale to dopiero za jakiś czas to zapewne mogę jeszcze mieć jakieś wątpliwości więc podpytam.

Krwawa serdeczne dzięki za pomoc i słonecznego weekendu życzę :) :) :)
maniula
Stażysta

Napisano: 10 maja 2019, 13:28

Ja zwykle właśnie nie liczę śmieci za takie osoby, które nie zamieszkują. Niemniej jakieś SKO mogłoby się do tego doczepić, bo jak to tak obcinać komuś wydatki, które faktycznie ponosi. Tyle tylko że nie musi ich ponosić. No ale to inna kwestia.

Powiedz pani, że ma być uczciwie i jeżeli ojciec mieszka gdzie indziej to nie można go wliczać. Liczy się stan faktyczny.

Dziękuję za życzenia i niech na Twoim niebie także świeci słoneczko. :)
Krwawa
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x