Witam,
Mam pytanie ,jak wygląda sprawa rozliczenia dotacji. Czy my wykorzystujemy ją w całości, i resztę dokładamy z własnych, czy jest to rozliczane proporcjonalnie?
czy w rocznym rozliczeniu dotacji - w okresie styczeń-czerwiec 2023 r. w liczbie złożonych wniosków o przyznanie stypendium podajecie liczbę złożonych wniosków we wrześniu 2022 r. ? Bo u nas na rok szkolny składają raz w roku wnioski właśnie we wrześniu.
Dlaczego 80/20 a nie 90/10...
wg umowy mam, że kwota dotacji na dofinansowanie zadania nie może stanowić więcej niż 90% kwoty świadczeń tej pomocy udzielonych w roku budżetowym przez gminę...
Kiedy 80/20 a kiedy 90/10
Dopiero przejęliśmy stypendia...
Ustawa o finansowaniu zadań oświatowych, art. 70, ust. 4 lub 5.
Po pierwsze dotacja zależy od wskaźnika G wyliczonego dla twojej gminy.
Po drugie zależy to od tego czy kwota, którą wydasz na stypendia i zasiłki będzie nie mniejsza niż 95% kwoty naliczonej tej gminie przez kuratorium.
Jeśli nie możesz sprostać drugiemu warunkowi, stosujesz art. 128 ustawy o finansach publicznych "Kwota dotacji na dofinansowanie zadań własnych bieżących i inwestycyjnych nie może stanowić więcej niż 80% kosztów realizacji zadania, chyba że odrębne ustawy stanowią inaczej".
czy często zdarza się wam niewykorzystanie dotacji i zwroty w takiej wysokości że wynika z tego konieczność rozliczenia dotacji 80/20 - ja odkąd przejęłam stypendium (drugi rok) mam tak non stop - wcześniej Gmina wypłacała środki bez rozliczenia faktur teraz jak zaczęliśmy tego wymagać to ludzie nie umieją się przestawić i końcowo na np. 3000 zł przyznanego stypendium przynoszą faktury na 500 zł i cały plan idzie w łeb - jak sobie z tym radzicie?
U nas od zawsze ludzie przynosili faktury więc wiedzą,że należy to robić.Czasem się zdarza zazwyczaj nowa osoba,która złoży wniosek ale ostatecznie nie przyniesie ani jednej faktury - i kasę trzeba zwracać pod koniec roku. Czasem bywa ze ok. 10 tys jest do zwrotu, ale zazwyczaj mniej, nigdy nie przewidzisz ile osób się rozliczy a ile nie.
Ogólnie uważam,że to całe stypendium jest naprawdę bez sensu- ludzie na siłę kupują zazwyczaj mnóstwo ciuchów,butów elektroniki itd. byle tylko uzbierać tą kwotę.