Dzień dobry. Powiedzcie mi proszę skoro aktualny rok szkolny trwa od 01.09.2020r. do 31.08.2021r. to jak przychodzą się rozliczać i dzisiaj ktoś przynosi fakturę z dnia 8.08.2020r. to mogę taką wziąć skoro to faktura nie z tego roku szkolnego? Wydaje mi się że nie ale chciałbym się dopytać. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.
Różnie tu bywa. Jesli przyjęto formę refundacyjną z terminem składania wniosków do 15 września to wydaje się logiczne i zgodne z celem ustawy uwzględnianie zakupów dokonanych przed rozpoczęciem nauki / roku szkolnego. Sama ustawa ustala rok szkolny okresem wsparcia. Nigdzie jednak nie umożliwia stosowania uznania w zakresie terminów rozliczeń poza właśnie rokiem szkolnym. Stypendium na dany rok szkolny można zatem rozliczyć w danym roku szkolnym.
Od razu odpowiem na pytanie "a co z rozliczeniem dotacji?". Otóż - mamy tutaj odwieczny problem, który choć jest realny, to nie zmienia niczego w sytuacji prawnej strony i nie pytajcie, jak to pogodzić, bo się chyba nie da