Jak księgujecie wpłaty otrzymane od dłużnika (wpłata dokonana przez komornika) w programie SYGNITY? czy wpłata od komornika powinna być księgowana z data wpłaty do kancelarii komorniczej, czy wpływu na rachunek OPS-u? Pojawiły się pewne kwestie rozbieżne w rozmowie z kancelarią komorniczą.. która uważa że wpłata powinna być księgowana z data wpłaty w kancelarii komorniczej.. w ustawie FA brak dokładnych danych odnośnie dokonywania DAT KSIĘGOWANIA...
My też księgujemy od daty wpłynięcia do kancelarii. Zastanawia mnie jaka jest podstawa prawna takiego księgowania. Przyznam, że tak nauczyła mnie poprzedniczka i tak robię ale może ktoś rzuci jakimś przepisem?
Pisma nie mam, ale miałam niedawno kontrolę z dochodów - rozliczania wpłat i terminów przekazywania ich do DUW.
Rozliczam odsetki na dzień wskazany przez komornika w tytule przelewu. Kontrolujący wskazał, że jest to poprawne działanie.
Może data wynika z art. 27 ust. 1a, który stanowi, że "odsetki są naliczane od pierwszego dnia następującego po dniu wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego, do dnia spłaty.