rozliczenie wpłaty od komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 kwie 2024, 14:18

Jak księgujecie wpłaty otrzymane od dłużnika (wpłata dokonana przez komornika) w programie SYGNITY? czy wpłata od komornika powinna być księgowana z data wpłaty do kancelarii komorniczej, czy wpływu na rachunek OPS-u? Pojawiły się pewne kwestie rozbieżne w rozmowie z kancelarią komorniczą.. która uważa że wpłata powinna być księgowana z data wpłaty w kancelarii komorniczej.. w ustawie FA brak dokładnych danych odnośnie dokonywania DAT KSIĘGOWANIA...
starszyReferent90
Praktykant
Od: 09 sty 2024, 14:30
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, dłużnicy alimentacyjny, świadczenia wychowawcze, Czyste Powietrze

Napisano: 10 kwie 2024, 8:11

My rozliczamy wpłaty dłużnika na dzień wpłaty wskazanej na wyciągu czyli data wpływu do kancelarii.
słoneczko
Referent
Od: 29 sty 2018, 12:28
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 12 kwie 2024, 9:55

My też księgujemy od daty wpłynięcia do kancelarii. Zastanawia mnie jaka jest podstawa prawna takiego księgowania. Przyznam, że tak nauczyła mnie poprzedniczka i tak robię ale może ktoś rzuci jakimś przepisem?
ju77
Praktykant
Od: 12 lut 2018, 13:55
Zajmuję się: ŚW/Fa/ŚR

Napisano: 12 kwie 2024, 10:11

Pisma nie mam, ale miałam niedawno kontrolę z dochodów - rozliczania wpłat i terminów przekazywania ich do DUW.
Rozliczam odsetki na dzień wskazany przez komornika w tytule przelewu. Kontrolujący wskazał, że jest to poprawne działanie.

Może data wynika z art. 27 ust. 1a, który stanowi, że "odsetki są naliczane od pierwszego dnia następującego po dniu wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego, do dnia spłaty.
mooonciaa
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 14:33
Zajmuję się: FA/KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x