Dłużnik złożył podanie 0o rozłożenie na raty zadłużenia. Wszystko wskazuje, że decyzja dyr. będzie pozytywna, tylko zastanawia mnie jak to się będzie miało do faktu, że komornik sądowy potrąca z renty dłużnika kwoty, które nam przekazuje. Czy w takiej sytuacji napisać pismo do komornika o zaprzestanie dokonywania potrąceń? Jak wy to robicie? Zaznaczę, że nie są pobierane obecnie św. z FA.
Witam, u mnie podobna sytuacja, dłużnik złożył wniosek o zawarcie ugody jak to nazwał, chodzi o rozłożenie na raty zadłużenia z FA, obecnie nie są wypłacane świadczenia, zobowiązuje się do wpłaty pierwszej raty w wysokości 30 tys. zł a kolejne po 3 tys., chce natomiast żeby w pierwszej kolejności schodziło z należności głównej...u nas tak samo decyzja będzie pozytywna w pierwszej części żądania tylko.
właśnie jesteśmy na etapie sprawdzenia: wywiad, komornik; po wydanej decyzji należy napisać pismo do komornika o zawieszenie egzekucji i ewentualnie nie dokonywanie potrąceń np. z renty czy wynagrodzenia.
U nas to pierwszy taki przypadek, może ktoś bardziej doświadczony się wypowie
Witam! u mnie też podobna sytuacja. Dłużnik ma zadłużenie, świadczenia z FA nie są od dawna wypłacane, dłużnik nie mieszka na naszym terenie. W związku z tym, że podjął zatrudnienie komornik zrobił zajęcie. Dłużnik zwrócił się do nas o rozłożenie zadłużenia na raty. Też nie mieliśmy takiego przypadku i nie wiem za bardzo jak to zrobić. W przypadku wydania decyzji o rozłożeniu na raty co z komornikiem? mamy pisać o zawieszenie dokonywanie potraceń z bieżącego wynagrodzenia?