Pan złożył wniosek o rozłożenie fa na raty. Wezwałem, aby dostarczył dokumenty o swojej sytuacji dochodowej itp. Nic nie dostarczył, zamilkł. Czy wystawić decyzję odmowną, czy informuję, że sprawa nie może być załatwiona, bo nie przedstawił żadnych dokumentów, a z treści pisma nic nie wynika?
ja bym dała pismo o pozostawieniu bez rozpatrzenia, ale wpierw wystepowałam też do OPS o informacje z wywiadu środowiskowego, a może mi doradzisz , czy wydac decyzje o ratach czy poinformować pismem i co dalej , co ma byc tam zawarte ,na jaki okres ?czy dopoki bedzie spłacał te raty i czy do Komornika jakis wniosek czy pismo ze dluznika ma raty?
Jeżeli masz zebrany materiał dowodowy i przychylasz się do prośby dłużnika, to koniecznie decyzja, w której musisz napisać koniecznie: na ile rat rozkładasz, jaka kwota i datę zapłaty oraz dopisek, ze nieuregulowanie którejkolwiek raty w terminie, spowoduje wszczęcie egzekucji całości zadłużenia.
dziękuję ci bardzo, jeszcze jedno pytanko otóż nadal wypłacam świadczenia z FA i gdy wydam decyzję na zaległość od stycznia do sierpnia a we wrześniu będzie wypłata nadal i na nowy okres jest już wniosek o FA, to co z tym zadłużeniem? jak to potraktuje Komornik jak będa zadłużenia z nowej decyzji , bo sądzę, że jest to dłuznikowi potrzebne ,żeby Komornik zawiesił egzekucje wypłaty ,poza tym ma on zadłużenie w innym OPS?
czy było jakieś szkolenie w tym zakresie? bo od czasu jak się skonczyło wydawanie decyzji ZN dłuznikom to nie trafiłam na taki temat na szkoleniach