Osoba od 11-11-2013r. rozpoczęła pozarolniczą działalność gospodarczą w formie ryczałtu. Jej dochód z oświadczenia podzieliłam przez 2 miesiące - zgodnie z art. 5 ust. 4a ustawy. Następnie w 08/2014 osoba zawiesiła działalność (nie jest to zawieszenie zgodnie z art. 14a ust. 1d - mam oświadczenie strony w tej sprawie), więc nie ma utraty dochodu, a we 09/2014 wznowiła wykonywanie działalności gospodarczej, doliczyłam więc jej dochód za 10/2014 - zgodnie z art. 5 ust. 4b ustawy. Czy dobrze zrobiłam?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
bo utrata to - zawieszenie ale tylko w rozumieniu art. 14 a ( swoboda działalnosci gospodarczej )
a uzysk to wznowienie działalności gospodarczej i tu już nie ma art. 14 a więc każde wznowienie ( zapomnieli dopisać tej ustawy o swobodzie). Dobrze zrobiłaś - zgdnie z ustawą.
wiem, że to dublowanie dochodów jest niesprawiedliwe, ale w ustawie jest wyraźnie napisane, że uzyskanie dochodu to rozpoczęcie i wznowienie działalności gospodarczej