Mam stosowac ropzorzadzenie, gdyz mi to nakazano. Doczytałam ze rezygnację z "rozporzdzenia" moga złożyć TYLKo osoby które nie złożyły PIT2! dlaczego nie moga zrezygnowac z tego durnego przesunięcia osoby które nie chca oddawać nadpłaty w PIT za 2022 rok. Co o tym myślicie?
Naszym zdaniem podważą to rozporządzenie.
To wszystko jest chore. Po to jest Skarbówka, że w razie 'W' później dostaną nadpłatę ze skarbówki.
W przeciwnym wypadku będzie płacz i zgrzytanie zębów a obwiniać będą nas.
Nie wiem jak się ma rozporządzenie do ustawy... U nas pracownicy kategorycznie nie chcą stosować rozporządzenia wszyscy złożyli oświadczenie pomimo tego że nie mogą. Kto jednak zabroni pracownikowi złożyć dokument. Opinia radcy prawnego neguje rozporządzenie. I co robić...?
Wychodzi jak zwykle, że zwykły szary księgowy ma więcej rozumu niż ci na górze.
Wczoraj miałam szkolenie z paniami z KAS i po prostu porażka.
Padło pytanie czy będą sankcje za niestosowanie rozporządzenia.
Odpowiedź: Nie rozumiem jak można nie stosować rozporządzenia przecież to według konstytucji jest przepis prawny, który należy stosować.
Tylko dlaczego nie powiedzą, że to tylko odroczenie podatku i w rozliczeniu rocznym pewnie wszystko pójdzie do zwrotu do US
wniosek o niestosowanie rozporządzenie mogą złożyć tylko Ci, którzy nie mają złożonego pit 2...jest wyjście, że można pit 2 zawsze wycofać, tylko wtedy wypłata sporo mniejsza od grudniowej;
ale jak porównywałam wstępnie u nas wypłaty, to Ci poniżej 5701 zł (przy złożonym pit2) będą mieć korzystniejszą zaliczkę z 2022, a Ci powyżej z ulgą dla klasy średniej wychodzą na zerową różnicę, więc według mnie ktoś niepotrzebnie namieszał nam wszystkim;
Problem jest wtedy , gdy wypłacamy w jednym miesiącu dwa wynagrodzenia, np 13 i wynagrodzenie, wtedy pracownicy otrzymują mniej o średnio 400 zł. To odroczenie spowoduje,że teraz im wypłacimy te 400 zł a w następnych miesiącach powinniśmy , jeśli wyjdzie nadwyżka pobrać wyższy podatek.Na początku roku ok, może zdążymy wyrównać , ale jeśli wypłacimy np w listopadzie czy w grudniu nagrody, to i tak pracownik będzie musiał zwrócić w rocznym PIT.
Sprawa była jasna jak nie było ropzorządzenia wtedy Ci którzy nie wchodzą do klasy średniej mieisecznie a w przypadku wypłaty 13stek i nagród zrezygnowaliby z ulgi i wtedy w rocznym rozliczeniu byłoby bez żadnych dopłat podatku, pracownicy się zapoznali i zrozumieli i teraz rozporzadzenie... jak im to wytłumaczyć, że nie mogą zrezygnowac z "korzystnego" dla nich rozporzadzenia? u nas US telefonicznie nakazał stosowac rozporządzenie... po cichu mówi się ze prawdopodobnie będą te dopłaty w 2023 roku umarzać ludziom, więc juz całkiem cyrk...
jeżeli kierownik łapie się w klasę średnią ale nie chce z tej ulgi korzystać - czy wtedy ja stosuję rozporządzenie i liczę po staremu czy po nowemu i płacę niższe wynagrodzenie
Wtedy powinnas policzyć po stremu, jezeli jest pracownik który nie złożył PIT2 może zrezygnować ze stosowania rozporządzenia i właśnie to rozporzadzenie nas blokuje, bo gdzie tu szukac korzyści dl apracownika jak będzie musiał oddac całośc w zeznaniu rocznym! Ale juz jest projekt zminay ustawy o podatku, więc pewnie zaraz sie cos zmieni...