rozwiązanie rodziny zastępczej i zmiana orzeczenia w zakresie władzy rodzicielskiej - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 06 lis 2020, 9:39

Witam,
dziadek pobierał w OPS zasiłek pielęgnacyjny na dwoje wnuków. Był ustanowiony dla nich spokrewnioną rodziną zastępczą. 27-10-2020 zgodnie z postanowieniem sądu rozwiązano rodzinę zastępczą. Sąd powierzył sprawowanie bieżącej pieczy nad jednym małoletnim matce i przy niej ustalił miejsce pobytu dziecka. ; nad drugim małoletnim sprawowanie bieżącej pieczy powierzył ojcu i przy nim ustalił miejsce pobytu. Matka zamieszkuje na terenie tej samej gminy, w której dziadek wcześniej pobierał zasiłki pielęgnacyjne. Ojciec zamieszkuje na terenie innej gminy. Matka już u mnie była i złożyła nowy wniosek na zasiłek pielęgnacyjny. Co mam zrobić z wcześniejszymi decyzjami? Uchylić?
Proszę pomóżcie
referent23
Praktykant
Od: 11 mar 2016, 13:36
Zajmuję się:

Napisano: 07 lis 2020, 22:01

Stroną postępowania w sprawie zasiłku pielęgnacyjnego jest niepełnosprawne dziecko, ale musi ono być reprezentowane, gdyż samo nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych, więc tak naprawdę matka mogłaby zmienić tylko konto bankowe na swoje. Dziadek nie miał i nie ma prawa do zasiłku pielęgnacyjnego, więc nie można mu tego prawa uchylić, bo takie prawo nigdy nie istniało. Jednak w związku z tym, że od 27.10.2020 r. dziadek stracił uprawnienie do reprezentowania dziecka, to według mnie należy jedynie zmienić decyzję na podstawie art. 32.1, w zakresie reprezentowania dziecka z rodzica zastępczego na matkę (zmiana sytuacji rodzinnej). Zmiana nie dotyczy strony i uprawnienia, a jedynie reprezentowania strony i ewentualnie sposobu wypłaty.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x