Pan pobiera zasiłek rodzinny na troje dzieci w tym na dwoje pełnoletnich uczących się dzieci. W trakcie weryfikacji wniosku na nowy okres zasiłkowy w rejestrze PESEL wychodzi, że pan jest rozwiedziony. Co dalej? W składzie rodziny we wniosku na nowy okres zasiłkowy nie podał żony. Na nowy okres zasiłkowy robię wezwanie do dostarczenia wyroku o rozwodzie i alimentach (myślę, że powinny być 3 wyroki - ojciec dziecka i dwoje dorosłych dzieci). Dobrze myślę? Co ze starym okresem zasiłkowym? Też wezwanie? Czy będzie nienależnie pobrane świadczenie? Czy wstrzymać zasiłek rodzinny? Jeśli tak to od kiedy?
W kwestii starego okresu to wg mnie powinnaś go wezwać do złożenia wyjaśnień na postawie paragrafu 14 Rozporządzenia naszego w związku z art. 28 ustawy o sr do złożenia wyjaśnień. Dopiero jak będziesz miała wyroki to wyjdzie co masz robić. Wg mnie jesli dzieci są pełnoletnie to nie zasądzą mu na nie alimentów i tu masz zonka. Bo wtedy tym pełnoletnim nic sie nie należy. Jedyne wyjście trochę naokoło to Pan musiałby mieć byłą żonę w składzie rodziny na jego wniosek . Wtedy nie jest samotny Tylko to tak jakbyś nie chciała żeby coś zwracał . W zasadzie nie wiadomo jaka jest sytuacja dopóki Ci jej nie złoży wyjaśnień Co do nowego okresu to oświadczył że jest sam. Jeśli nie ma alimentów to na te pełnoletnie dzieci sie nie nalezy
Witam. Wyrok mam tylko na niepełnoletnie dziecko z klauzulą od lipca. Czy jeśli Pan oświadczy, że wykreśla żonę ze składu rodziny od września to będzie ok. Na nowy okres zasiłkowy z zasiłkiem rodzinnym na jedno dziecko dochodowo się nie załapie ( na troje dzieci byłaby złotówka).
ale wnioskodawca nie jest osobą samotną żeby dzieci musiały mieć zasądzone alimenty, czy się mylę?
Zasiłek rodzinny nie przysługuje jeżeli:
5) osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało ustalone, na rzecz dziecka od jego rodzica, świadczenie alimentacyjne na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, chyba że:
a) rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje,
b) ojciec dziecka jest nieznany,
c) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone,
d) sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka,
e) dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców sprawowaną w porównywalnych i powtarzających się okresach;