Kobieta jest po rozwodzie urodziła dziecko w akcie urodzenia wpisany jest jako ojciec były mąż, który nie jest ojcem dziecka czy wypłacic becikowe czy czekać na wyjaśnienie ojcostwa?
Najlepiej to poczekać aż ustali \"prawdziwe ojcostwo\", bo jak teraz weźmiesz to co masz w akcie urodzenia, a potem okaże się,że \"nowy\" tatus będzie miał inny meldunek i duże dochody to możesz mieć problem. Zresztą były mąż wcale nie musi udostępnić swoich dochodów, dowodu osobistego. Ja miałam taką sytuację i z rodzinnym kazałam babce czekać, a becik przyznałam (nowy tatuś napisał ośw. pod k.k. dał zaśw. z gminy itp); zaprzeczenie i ustalenie ojcostwa trwało ok 2 miesięcy także dużo nie stracilli.
identyczny przypadek miałam dzisiaj:
od rozwodu nie minęło 365 dni (minie w czerwcu 2009)
czy przyznac becikowe i rodzinne jeśli były mąż udostępni swoje dane , dochody, itp. ?!?
w sądzie podobno też czekają aż minie te 365 dni i dopiero wtedy klientka może wnieść sprawę o zaprzeczenie/ ustalenie ojcostwa (przyznajmniej tak ona twierdzi) , znam ją osobiście i tego \"ojca\" dziecka także myślę że ustalą ojcostwo.
Co mam zrobić?