rrs a zł za zł i zmiana na pełne kwoty poradźcie proszę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 10 sie 2018, 15:19

mam kobietę której przyznawałam zr i rrs w zł za zł od XI 2017 do III 2018, w kwietniu br. była utrata dochodu i w kwietniu przyznałam pełne kwoty zasiłków rodzinnych i przyznany był RRS w kwocie 86,65 zł jako spłata pozostałej części rrs ale do wypłaty we wrześniu 2018, później było uzyskanie dochodu i znowu wstrzymanie zasiłków rodzinnych od maja 2018. 02.07.2018 kobieta zgłosiła utratę dochodu ( praca do 08.05.2018) . Teraz w systemie sygnity utworzyłam decyzję na zasiłki rodzinne a nie chce mi przyznać tego rozpoczęcia roku szkolnego ( tej pozostałej części 86,65 zł do wypłaty we wrześniu 2018 i w żaden sposób nawet ręcznie program nie chce przyznać tego rrs . Czy się nie należy jeśli nie to proszę napiszcie jak to uzasadnić a może ktoś ma odpowiedź z ministerstwa lub od sygnity to niech mi wrzuci na forum proszę !!
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 10 sie 2018, 23:25

hm, nie mam tego programu i na nim nie pracuję. Ja uważam, że osoba ta nie miała wypłaconego w ogóle rozpoczęcia roku szkolnego i wypłacam w takim wypadku we wrześniu 100 zł. Przy ustalaniu zł za zł rozpoczęcie roku szkolnego jest tylko istotne przy ustalaniu wysokości przysługującego świadczenia, ale nie jest wypłacane. Przyjmując inaczej można dojść do dziwnych wniosków. Przykład:
strona zaznaczyła, że dziecko będzie się uczyć. Przyznaliśmy zł za zł. Dziecko w sierpniu zmarło. W związku z czym uchylamy jej prawo do zasiłku rodzinnego od września (było to jedyne dziecko) i co domagamy się zwrotu wypłaconego części rozpoczęcia roku szkolnego? Nie wydaje mi się.
Weles
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 08 sie 2018, 12:46
Zajmuję się: byle czym

Napisano: 16 sie 2018, 13:18

Weles pisze:hm, nie mam tego programu i na nim nie pracuję. Ja uważam, że osoba ta nie miała wypłaconego w ogóle rozpoczęcia roku szkolnego i wypłacam w takim wypadku we wrześniu 100 zł. Przy ustalaniu zł za zł rozpoczęcie roku szkolnego jest tylko istotne przy ustalaniu wysokości przysługującego świadczenia, ale nie jest wypłacane. Przyjmując inaczej można dojść do dziwnych wniosków. Przykład:
strona zaznaczyła, że dziecko będzie się uczyć. Przyznaliśmy zł za zł. Dziecko w sierpniu zmarło. W związku z czym uchylamy jej prawo do zasiłku rodzinnego od września (było to jedyne dziecko) i co domagamy się zwrotu wypłaconego części rozpoczęcia roku szkolnego? Nie wydaje mi się.
chociaż powyższe brzmi logicznie, my postępujemy tak, jak wskazuje ministerstwo:
wypłacić różnicę 100zł minus to co juz było wypłacone, program to ładnie robi ale musisz wprowadzić wniosek ze względu na zmianę sytuacji rodzinnej i wybrać poprzedni wniosek, wtedy utworzy prawidłowo z różnicą
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x