ryczałt a pracuje za granicą

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Joasia :)
Stażysta
Zajmuję się: św
Kontakt:

ryczałt a pracuje za granicą

Post autor: Joasia :) »

Witam mam pytanie dotyczące ludzi posiadających swoją działalnośc w PL a pracują za granicą. Ostatnio z ROPS dostaklismy pismo ze zachodzi koordynacja ( pana zatrudniony w polskiej firmie ale wydelegowany do niemiec ) ROPS odesłal iz zachodzi koordynacja a co w przypadku gdy ma sie działalnosć w Polsce a śwaidczy usługi w niemczech ?? Czy wysyłas to do ROPSU czy nie ????
********** :-)
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: ryczałt a pracuje za granicą

Post autor: ********** :-) »

Też mam właśnie ten dylemat. Ale dla pewności bym wysłała, w końcu osoba zaznacza, że członek rodziny przebywa za granicą.
********** :D
Stażysta
Kontakt:

włąsnie pani nie napisała ze przebywa za granica napisala ze przebywa w pl co jest kłamstwem bo mowiła ze ma firme w pl ale siedzi w niemczech . Nie weim juz czy powinna napisac ze pracuje z a granica i czy takie cos powinno sie wysłac do ROPS
Stażysta
Kontakt:

Pani oświadcza we wniosku, jest świadoma odpowiedzialności karnej (chyba). Trzeba chyba bardziej ludzi uświadamiać ile pieniędzy będzie w razie czego do zwrotu, i przestać się martwić bo idzie osiwieć.
Ragnar
Starszy referent
Kontakt:

Post autor: Ragnar »

Zależy na kogo się trafi. Mialem podobny przypadek tyle że sami wyszli z inicjatywą że chcą uchylenia. A do rops wyslalem zapytanie tylko za 2 m. Czekamy na odpowiedz
Małopolska/OPS/Sygnity
Natalia.św
Starszy referent
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Post autor: Natalia.św »

mi odpisali, że wszystko zależy gdzie są opłacane składki. Jeśli składki opłaca w Polsce to koordynacja nie zachodzi. Jednak i tak wysyłamy zawsze wnioski do ROPS, bo u nich to różnie bywa
Stażysta
Kontakt:

Mam Panią której mąż wyjechał za granicę, mają przyznane świadczenie, miała dostarczyć dostarczyć dokumenty z zagranicy. Czy mogę wysłać wniosek do ROPS jeśli nie mam kompletu dokumentów?
Stażysta
Kontakt:

Ja w takim przypadku dzwonie do ROpsu i mowie czego brakuje i zzwyczaj mowia z e mam wysłac wniosek
Joanna_1233
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Joanna_1233 »

Miałam sytuację, że osoba prowadziła działalność na ryczałcie, która była na polskich warunkach. Pan w ramach działalności wyjeżdżał do pracy za granice. Wysłałam do ROPS, przyszła odpowiedź, że koordynacja zachodzi.
ODPOWIEDZ