Mam pierwszy raz rzeczówkę , dostałam pismo z MGOPS o tym, że marnotrawią środki i co dalej robię, wszczynam postępowanie, zawiadamiam zwykłym pismem czy postanowienie ? Jak robicie?
Brak procedur w tym zakresie, ale na pewno przekazywanie świadczeń w formie rzeczowej nie jest rozstrzygnięciem prawa do świadczenia, a tylko zmianą formy wypłaty. Dlatego powinno to się załatwiać bez decyzji, a jedynie poprzez zawiadominie strony o zmianie formy realizacji świadczenia.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
My właśnie rozpoczęliśmy taką procedurę. Na razie wysłaliśmy zawiadomienie o wszczęciu i pismo z prośbą o przeprowadzenie wywiadu. A czy decyzja czy zawiadomienie strony o zmianie to nie wiem. Np w lexie znalazłam decyzję zmieniającą decyzję w sprawie przyznania świadczenia wychowawczego wypłacanego w gotówce na formę rzeczową...
Jak dla mnie to decyzja jest tu trochę "zbędna". Stanowisko ministerstwa (p. Wardach) jest też takie, że to czynność materialno-techniczna...
Ale jak utrzymali, to utrzymali
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
Witam, a ma może ktoś wzór postanowienia o zakończonym postępowaniu administracyjnym? Nie chodzi mi tu o umorzenie postępowania tylko zakończenie. Mieliśmy domniemane marnotrawienie, wywiad był przeprowadzony okazało się, że wszystko jest ok i teraz trzeba wysłać jakieś pismo...