sąd prosi o wyznaczenia kuratora z pośród pracowników! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 20 cze 2014, 9:57

Witam
Sąd poprosił o wyłonienie kuratora z pośród pracowników OPS dla chorego psychicznie (bardzo trudny przypadek). Rodzina nie korzystała nigdy z pomocy OPS. Jak jest podstawa prawna do czegoś takiego?????????
helppp

Napisano: 20 cze 2014, 10:48

Nie ma takiej podstawy. Sąd nie ma prawa wysnuwać takiego żądania :)
rewka

Napisano: 20 cze 2014, 11:11

Jest niby ustawa o podziale zadań i kompetencji ale tam jest o opiekunie prawnym przy całkowicie ubezwłasnowolnionym (że zadanie gminy)- a w naszej ustawie jest o wynagrodzeniu za sprawowanie opieki. Ale jeśli chodzi o kuratora dla częściowo ubezwłasnowolnionego to nic nie ma ani w jednej ani w drugiej. K...a mać przecież oni mają swoich kuratorów zatrudnionych a szukają za free w OPSie.
helppp

Napisano: 20 cze 2014, 13:08

wiem że kiedys mieliśmy taki przypadek. Wywiesiłam ogłoszenie o naborze na opiekuna. Nikt się nie zgłosił i odpisałam że nie ma chętnych.
Przepisy art. 3 pkt. 5 lit. J ustawy z dnia 17 maja 1990 roku o podziale zadań i kompetencji określonych w ustawach szczególnych pomiędzy organami gmin a organami administracji rządowej oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U. z 1990r. Nr 34, poz. 198), nakładają na gminę, jako zadanie zlecone obowiązek wskazania kandydata na opiekuna prawnego
Obowiązek ten wynika z art. 149 § 3 i art. 162 § 1 ustawy z dnia 25 lutego 1964 roku, Kodeks rodzinny i opiekuńczy, zgodnie z którym, w przypadku braku osób najbliższych, krewnych oraz innych osób, którym mogłaby być powierzona opieka nad osobą ubezwłasnowolnioną organ gminy wskazuje kandydata na opiekuna prawnego.
basiek8

Napisano: 20 cze 2014, 13:30

No tak, to czytałem. Ale facet jest częściowo ubezwłasnowolniony i sąd prosi o wyznaczenie kuratora, a nie opiekuna.
helppp

Napisano: 20 cze 2014, 16:27

do kuralteli stosuje się odpowiednio przepisy o opiece (patrz koniec kro)
Rajski

Napisano: 20 cze 2014, 18:27

Opiekun a kurator to całkiem dwie rożne sprawy choć w KRIO sa w tym samym rozdziale.
Kto wnosił o kuratora niech nim teraz będzie.
Wredna1

Napisano: 23 cze 2014, 12:51

hmm.... narazie leży to u prawnika, ciekawe co on na to. Nie bardzo mam ochotę być jeszcze kuratorem, przecież oni mają swój zespół kuratorski!
helppp

Napisano: 07 lut 2017, 14:21

Czy wiadomo jak się rozwiązała dana sytuacja? a może mieliście jeszcze od tego czasu podobne sytuacje?
aaaaa

Napisano: 08 lut 2017, 8:56

Wielokrotnie mamy do czynienia z takimi sytuacjami. Organ gminy musi wskazać kandydata, Można grać na zwłokę, ale nie wiele jest do zdziałania. Wielu spośród naszych pracownikow jest opiekunami pranymi lub kuratorami, poza tym prowadziny otwarty nabór kandydatów i w ten sposób udało sie pozyskać klika osób, ktore sąd ustanowił opiekunami prawnymi lub kuratorami.
ops-ikk

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x