jak doksięgować saldo kasowe na koniec miesiąca, a 1-go kolejnego miesiąca wyksięgować?
4../101 z klasyfikacją na "+", a 1-go z "-"?
bardzo proszę o pomoc
z tego co piszesz to jest fałszowanie
a moze tak napisz o co konkretnie chodzi dlaczego chcesz na koniec miesiaca cos doksięgowac a w nastepnym wyksi,egowac
zostaje mi na koniec miesiąca saldo kasowe, robię chyba błąd tym, że przy księgowaniu w WB pobranie gotówki czekiem 141/130 mam bez klasyfikacji, tylko w raporcie księguję na paragrafie, dlatego też chcę żeby do sprawozdania 28S program "wziął" o saldo
ksiegujęc na koncie 130 powinnas miec klasyfikację budżetową bo inaczej nie zrobisz sprawozdań rb-28 s
w raporcie księgujesz na paragrafy co konto zespołu 4 ok ale 101 i141 też?
tu masz przykład księgowania pogotowia kasowego
ogotowie kasowe stanowi niezbędny zapas gotówki, który znajduje się w kasie, a przeznaczany jest na drobne, codzienne płatności.
Wysokość pogotowia kasowego ustalana jest przez kierownika jednostki w przepisach wewnętrznych (instrukcji kasowej czy też w drodze stosownego zarządzenia).
W momencie pobrania z banku gotówki na potrzeby pogotowia kasowego jej przeznaczenie nie jest znane i powstaje problem przypisania klasyfikacji budżetowej i ujęcia jej w ewidencji analitycznej do konta 130.
Przyjmuje się, że wpłatę z banku gotówki na potrzeby pogotowia kasowego ewidencjonuje się w dziale i rozdziale podstawowej działalności jednostki budżetowej (np. dla urzędu gminy w dziale 750, rozdziale 75023) oraz w paragrafie, w którym najczęściej dokonywane są płatności ze środków pogotowia kasowego (zazwyczaj jest to § 4210 „Zakup materiałów i wyposażenia”).
W sytuacji gdy z pogotowia kasowego dokonuje się wydatków, które podlegają klasyfikowaniu w innych podziałkach klasyfikacji budżetowej niż § 4210, należy dokonać dokumentem księgowym PK korekty księgowań w ewidencji analitycznej, tj. przeksięgowania dokonanych wydatków do właściwych podziałek klasyfikacji budżetowej.
Ujmowanie w księgach rachunkowych pogotowia kasowego:
1. Pobranie gotówki z banku w wysokości 5000,00 zł na potrzeby pogotowia kasowego:
• Wn 140 „Krótkoterminowe papiery wartościowe i inne środki pieniężne”,
• Ma 130 „Rachunki bieżące jednostek budżetowych”, w ewidencji analitycznej w dziale 750, rozdziale 75023, § 4210.
2. Przyjęcie gotówki do kasy w wysokości 5000,00 zł:
• Wn 101 „Kasa”,
• Ma 140 „Krótkoterminowe papiery wartościowe i inne środki pieniężne”.
3. Wypłata z kasy ze środków z pogotowia kasowego faktury za badania lekarskie okresowe pracowników urzędu gminy w wysokości 850,00 zł:
• Wn 400 „Koszty według rodzajów”, w ewidencji analitycznej w dziale 750, rozdziale 75023, § 4280,
• Ma 101„Kasa”.
Ponadto należy dokonać korekty wykonanego wydatku w ewidencji analitycznej konta 130
(–850,00 zł w dziale 750, rozdziale 75023, § 4210 +850,00 zł w dziale 750, rozdziale 75023, § 4280).
3. Wypłata z kasy faktury za zakup oleju opałowego w wysokości 2500,00 zł:
• Wn 400 „Koszty według rodzajów”, w ewidencji analitycznej w dziale 750, rozdziale 75023, § 4210,
• Ma 101 „Kasa”.
samorzad.infor.pl/sektor/finanse/rachunkowosc_budzetowa/693267,Ewidencja-podjecia-gotowki-i-wyplat-z-kasy.html
Ewo, wiem, że mogę mieć saldo kasowe, tylko albo będę pobierać czekiem tyle ile potrzeba środków wg dowodów księgowych, lub jeśli kasjerka będzie podejmować więcej gotówki na pogotowie to w WB przy czeku na 130 będę księgować na paragrafie np 85219 par.4300 różnicę pomiędzy dowodami a kwotą z czeku