samotne alimenty powrca temat ale w drugą stronę - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 30 sie 2018, 18:58

Wiem, że temat matek samotnie wychowujących dzieci oraz kwestia zasądzonych alimentów już była tu wielokrotnie omawiana, ale ja mam pytanie w inna stronę.
Kobieta (panna)składa wniosek na drugie dziecko ojciec dziecka - nie żyje kwestię alimentów mamy załatwioną, ale pierwsze dziecko (ojciec Wietnamczyk) nie ma alimentów czy muszą być zasądzone? ustawa mówi "na dane dziecko", na pierwsze nie wnioskuje, wydaje mi się że nie muszą być.
czy ktoś mi może to potwierdzić czy dobrze myślę :) zwariować można :x
adaw
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 12:33
Zajmuję się: SR,FA, SW

Napisano: 01 wrz 2018, 18:41

Jeśli pierwsze nie ma zasądzonych alimentów to drugie staje się pierwszym i jak chce mieć świadczenie musi składać dochodowy.
dajman88
Praktykant
Od: 09 kwie 2018, 13:59
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 03 wrz 2018, 9:22

dajman88 pisze:Jeśli pierwsze nie ma zasądzonych alimentów to drugie staje się pierwszym i jak chce mieć świadczenie musi składać dochodowy.
Tja, a świstak usiadł z wrażenia. Jakaś podstawa na podparcie tego pomysłu?
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 03 wrz 2018, 16:09

Korowiow pisze:
dajman88 pisze:Jeśli pierwsze nie ma zasądzonych alimentów to drugie staje się pierwszym i jak chce mieć świadczenie musi składać dochodowy.
Tja, a świstak usiadł z wrażenia. Jakaś podstawa na podparcie tego pomysłu?
Alimenty muszą być zasądzone na dziecko na ktore będzie brane świadczenie , żeby uznać za kolejne dziecko to i pierwsze musi spełniać warunki ustawy mimo że stara się tylko na drugie. Nie mając zasądzonych alimentów na pierwsze to raczej nie spełnia wymogów ustawy bo starając sie o świadczenie na nie nie dostałaby :-)
dajman88
Praktykant

Napisano: 03 wrz 2018, 16:25

dajman88 pisze: Alimenty muszą być zasądzone na dziecko na ktore będzie brane świadczenie , żeby uznać za kolejne dziecko to i pierwsze musi spełniać warunki ustawy mimo że stara się tylko na drugie. Nie mając zasądzonych alimentów na pierwsze to raczej nie spełnia wymogów ustawy bo starając sie o świadczenie na nie nie dostałaby :-)
:o
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 03 wrz 2018, 17:32

Korowiow pisze:
dajman88 pisze: Alimenty muszą być zasądzone na dziecko na ktore będzie brane świadczenie , żeby uznać za kolejne dziecko to i pierwsze musi spełniać warunki ustawy mimo że stara się tylko na drugie. Nie mając zasądzonych alimentów na pierwsze to raczej nie spełnia wymogów ustawy bo starając sie o świadczenie na nie nie dostałaby :-)
:o
Jesli się mylę, to jak prawidłowo powinno być? :)
dajman88
Praktykant

Napisano: 04 wrz 2018, 8:53

dajman88 pisze:
dajman88 pisze:Jesli się mylę
:lol:
Jeśli ;)

Mylisz się po całości.

Autor postu ma rację. Nie potrzebna żadna alimentacja w tym konkr. przypadku.
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2018, 12:03

Do kolejności posiadanych dzieci na utrzymaniu nie stosujemy Def samotego wychowania, tylko ten zapis dotyczy w przypadku ubiegania się na To dziecko - że muszą być spełnione przesłanki samotnie wychowujących.
renulka
Starszy referent
Od: 04 sie 2017, 8:28
Zajmuję się: św, fa, śr, zdo

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x