samotne wychowywanie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 24 lut 2015, 10:34

jak uzasadniacie...?
klientka miała przyznany dodatek do zas. rodz. z tytułu samotnego wychowywania dziecka(ojciec nieznany) i teraz urodziła dzidziusia i żyje w konkubinacie....
uchylam samotne na dziecko pierwsze, co w uzasadnieniu? Nie przysługuje dodatek, bo nie jest Pani osobą samotnie wychowujacą dziecko? nie mam pomysłu, pomóżcie
asiammm

Napisano: 18 mar 2015, 10:20

ja tez poproszę...
magda121

Napisano: 18 mar 2015, 10:22

asiammm pisze:jak uzasadniacie...?
klientka miała przyznany dodatek do zas. rodz. z tytułu samotnego wychowywania dziecka(ojciec nieznany) i teraz urodziła dzidziusia i żyje w konkubinacie....
uchylam samotne na dziecko pierwsze, co w uzasadnieniu? Nie przysługuje dodatek, bo nie jest Pani osobą samotnie wychowujacą dziecko? nie mam pomysłu, pomóżcie
tak art. 3 pkt 17 a ale podpowiedz niech się odwoła do SKO .. moje przyznaje :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2015, 11:02

ewalu, ja mam sytuację, gdzie ojciec pierwszego dziecka jest nieznany, Pani jest w konkubinacie i ma z tym Panem dziecko. Czy dodatek z tytułu samotnego wychowywania nalezy się tej Pani na pierwsze dziecko?
magda121

Napisano: 18 mar 2015, 11:08

sama przyznać nie możesz bo nie pozwala na to ustawa .. ale po odwołaniu moje sko przyznaje .. mam kilka takich pań, którym płacę samotne a są w nowych związkach
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2015, 11:59

rozumiem,
ewalu, a podzieliłabyś się ze mną uzasadnieniem takiej decyzji odmownej? Bardzo Cię proszę...
magda121

Napisano: 18 mar 2015, 12:13

magda121 pisze:rozumiem,
ewalu, a podzieliłabyś się ze mną uzasadnieniem takiej decyzji odmownej? Bardzo Cię proszę...
powiem tak: uzasadnienia to moja pięta achillesowa .. mam bardzo oszczędne .. przeważnie stosuje art. 107 par. 4 z kpa i nie piszę ich wcale .. jak nieraz na forum osoby wklejają swoje uzasadnienia na prawie dwie strony to jestem zadziwiona ;) ... nienawidzę pisać uzasadnień :oops:
ale jak chcesz to masz :
Art. 3 pkt 17 a ustawy o świadczeniach rodzinnych : "Osoba samotnie wychowująca dziecko - jest to panna, kawaler, wdowa, wdowiec, osoba pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osoba rozwiedziona, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem".
Art. 11 ust. 1 pkt 1 w/w ustawy: " Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przysługuje samotnie wychowującym dziecko matce lub ojcu , opiekunowi faktycznemu dziecka albo opiekunowi prawnemu dziecka, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, ponieważ drugi z rodziców dziecka nie żyje;

W związku z tym, że pozostaje Pani w związku małżeńskim i wychowuje wspólne dzieci z ich ojcem, nie spełnia Pani ustawowego zapisu definicji samotnego wychowywania dziecka. Na podstawie tego należało orzec jak w sentencji
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2015, 12:34

dzięki :)
czy to, że kobieta jest panną i zyje w konkubinacie z ojcem drugiego dziecka coś zmienia? Czy samotne na pewno nie przysługuje wg naszej ustawy? Bo art. 3 ust. 17a wydaje mi sie byc nie jasny
magda121

Napisano: 18 mar 2015, 12:42

Jest jasny - dodatek się nie należy jeśli kobieta wychowuje co najmniej jedno (inne) dziecko wspólnie z jego rodzicem. Jeśli w składzie rodziny jest konkubent - ojciec tego dziecka, to znaczy, że wychowuje.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2015, 13:54

pewnie jest jasny, ale w stresie wszystko wydaje mi się śliskie
magda121

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]