Witam. Mam dwoje dzieci,złożyłam wniosek o 500+ jako samotna matka . Dostałam wezwanie do uzupełnienia braków formalnych, ponieważ nie mam zasadzonych alimentów ani w ogóle nie składałam wniosku do sądu, i raczej tego na razie nie zrobię, gdyż mimo iż mieszkam sama z dziećmi, chodzimy z byłym partnerem na terapię i może finalnie uda nam się wychowywać dzieci razem. Co mam zrobić żeby dostać 500+? Złożyć oświadczenie, że jednak wychowuje dzieci w konkubinacie? Czy nie posadzą mnie o składanie nieprawdziwych informacji?
Żeby rodzina otrzymała 500+ od nowego okresu (2017/2018), w jej skład musi wchodzić mama, tata i dzieci (chyba, że rodzic jest nieznany lub nie żyje). W innym przypadku jesteś osobą samotnie wychowującą i - jeśli ojciec dziecka jest znany i żyje - musisz mieć zasądzone od niego alimenty na dzieci. Jeśli rzeczywiście zaczniesz wychowywać dzieci z ojcem, wpiszesz go do składu rodziny i nie przekroczysz kryterium, otrzymasz 500 na dwójkę dzieci.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus