samotnie wychowujaca czy konkubinat - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 08 wrz 2017, 17:32

Witam. Mam dwoje dzieci,złożyłam wniosek o 500+ jako samotna matka . Dostałam wezwanie do uzupełnienia braków formalnych, ponieważ nie mam zasadzonych alimentów ani w ogóle nie składałam wniosku do sądu, i raczej tego na razie nie zrobię, gdyż mimo iż mieszkam sama z dziećmi, chodzimy z byłym partnerem na terapię i może finalnie uda nam się wychowywać dzieci razem. Co mam zrobić żeby dostać 500+? Złożyć oświadczenie, że jednak wychowuje dzieci w konkubinacie? Czy nie posadzą mnie o składanie nieprawdziwych informacji?
Muchomorzyca
Praktykant
Od: 08 wrz 2017, 17:20
Zajmuję się: terapeuta osób niepełnosprawnych

Napisano: 08 wrz 2017, 18:18

Żeby rodzina otrzymała 500+ od nowego okresu (2017/2018), w jej skład musi wchodzić mama, tata i dzieci (chyba, że rodzic jest nieznany lub nie żyje). W innym przypadku jesteś osobą samotnie wychowującą i - jeśli ojciec dziecka jest znany i żyje - musisz mieć zasądzone od niego alimenty na dzieci. Jeśli rzeczywiście zaczniesz wychowywać dzieci z ojcem, wpiszesz go do składu rodziny i nie przekroczysz kryterium, otrzymasz 500 na dwójkę dzieci.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x