schronienie - nowy kontrakt socjalny czy ocena - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 sty 2021, 12:17

mam Pana, który przebywa od 2 lat w schronisku, ma wydawaną decyzję na schronienie co 6 miesięcy, czy przy każdej nowej decyzji powinienem zawierać nowy kontrakt socjalny czy kolejną ocenę ?(dotychczas robiłem ocenę co 6 miesięcy, gdyż uważałem, że jest to kontynuacja, zasugerowano mi, ze schroniska, że inne ośrodki zawierają nowe kontrakty)
vini
Praktykant
Od: 11 paź 2018, 13:39
Zajmuję się: PS

Napisano: 18 sty 2021, 20:52

Co do zasady – schronienie to pomoc tymczasowa, zawierająca się w konkretnych ramach czasowych określonych w decyzji. Kontrakt nie powinien więc wybiegać poza te ramy czasowe. Również ocenę realizacji i wprowadzania zmian dokonuje się w trakcie trwania kontraktu, a nie po jego zakończeniu. Natomiast zależnie od celu przyjętego w kontrakcie – został on osiągnięty i kontrakt kończy się w określonym terminie albo po prostu nie przyniósł spodziewanych efektów i zamierzenie nie zostało zrealizowane w tym czasie. Wiemy, że świadczeniobiorcy często przedłuża się pobyt w schronisku, ale z formalnego punktu widzenia jest to pomoc nowa – przyznana w odrębnym postępowaniu administracyjnym, na podstawie innej decyzji. Stąd – moim zdaniem – przyznanie schronienia nową decyzją wymaga następnego kontraktu.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 21 sty 2021, 9:46

Mam problem,
jako mały Ośrodek nigdy nie mieliśmy osoby w schronisku. Mamy podpisana umowę ze schroniskiem dla mężczyzn, a do schroniska trafiła kobieta. Została skierowana na kwarantannę za która będziemy musieli zapłacić oraz za transport do tej placówki. Zupełnie nie wiem od czego zacząć, bo decyzję dam jej na schronienie, a co z pozostałymi kosztami? z czego zapłacić ? czy w formie jednorazowego za kwarantannę, a z czego za transport? Pani jest bez żadnych świadczeń. Nikt z nami się nie kontaktował, tylko poinformowano nas, że nasza mieszkanka trafiła do schroniska od 06.01.2021 r. Bardzo proszę o pomoc .:)))
Elia
Praktykant
Od: 26 wrz 2018, 12:15
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x