schronisko, a odplatność - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 03 gru 2014, 19:26

witam
jestem raczkującym fachowcem od pomagania i mam dylemat klient posiada ostatni meldunek na terenie mojej gminy i jest w schronisku, które upomina się o zwrot kosztów czy art.101 ust. 2 u.o.p.s jest obligatoryjny czy fakultatywny musimy ponosić koszty?
z góry dziękuje za odpowiedzi
adanio

Napisano: 04 gru 2014, 2:14

Samo schronisko nie ma prawa ubiegać się o zwrot.jedynie gmina,która udzieliła pomocy,wydając decyzję na bezdomnego,czyli ops będąc jej jednostką budżetową.musi wysłać notę obciążającą wraz z kopiami kompletu dokumentów odnośnie postępowania.schronisko niech spada na drzewo.
p..

Napisano: 04 gru 2014, 9:31

Witam,

My mamy podobną sytuację. Wydaliśmy decyzje na schronienie polegającą na naszej odpłatności na podstawie not obciążeniowych schroniska (nasz klient ma stały, który 70% oddaje na rzecz swojego pobytu a resztę my) Wilk syty i owca cala, a co najwazniejsze klient ma cieplo i nie chodzi głodny.

Trzeba być człowiekiem.. ZAWSZE!
RAFIKI

Napisano: 04 gru 2014, 13:28

A czy wnuki są obowiązane do ponoszenia odpłatności za pobyt babci w DPS?
pro

Napisano: 04 gru 2014, 13:53

bardzo dziękuje za odpowiedzi ;)
adanio

Napisano: 04 gru 2014, 16:11

cO TO ZNACZY "polegającą na naszej odpłatności na podstawie not obciążeniowych schroniska"
Ja opłacam schronisko w innym mieście na podstawie noty obciązeniowej ze schroniska i teraz nie wiem czy to dobrze?
agni

Napisano: 04 gru 2014, 16:19

Agni, a jeżeli ja wezmę sobie do siebie do domu osobę bezdomną z Waszego terenu i wyślę Ci potem notę np. na 4000 zł, to też mi zapłacisz, tylko dlatego, że wystawiłem Ci notę? Moim zdaniem, jeżeli nie przyznaliście w danym schronisku schronienia decyzją, to nie macie żadnych podstaw, żeby płacić im rachunki. Wiem, że niektóre ośrodki tak robią, ale wg mnie jest to błąd.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x