Sieroty zupełne!!! Elmer, Pomocy!!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 03 lut 2015, 11:02

Jest czwórka rodzeństwa.
Dziewczynka w podstawówce, chłopak w gimnazjum, dziewczyna w LO i dziewczyna na studiach.
Matka nie żyje od wielu lat. Dzieci miały po niej rentę. Rodzinne brał ojciec. Jemu tez niestety się umarło.
Najstarsza siostra (studentka) będzie opiekunem prawnym dwójki najmłodszego rodzeństwa.

Jak z rodzinnym? Tzn, ta z LO sama na siebie złożyła wniosek, wystąpiłam do US po zaświadczenie o dochodach za 2013 rok, ale szczerze mówiąc nie wiem, co tam będzie, bo renta chyba szła na ojca.
Nie wiem, jak to zrobić z tymi młodszymi. Bo jeżeli siostra weźmie rodzinne na nich, to wiadomo, że liczymy dochód tylko tego dziecka, na które jest rodzinne. Ale jak udokumentować ten dochód? Zaświadczenie z US? Toż tam na pewno będzie 0,00 zł. Pomyślałam więc, by napisać do ZUS, by wydali mi zaświadczenie ile renty przysługiwało w 2013 roku na każde dziecko osobno. Czy dobrze? Czy to wystarczy?

Zastanawia mnie też, co zrobić, gdy dzieci dostaną rentę po ojcu. Ponoć mają zsumować obie renty. Czy z tego robić uzysk?

Będę wdzięczna za pomoc.
Sylwuś

Napisano: 04 lut 2015, 14:21

Podnoszę temat, bo wciąż nie wiem, co robić :(
Sylwuś

Napisano: 04 lut 2015, 14:35

oświadczenia przecież możesz brać. Co ty z tymi zaświadczeniami....
Opiekun prawny w imieniu małoletniego napisze oświadczenie o 0 i się pod tym podpisze
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 lut 2015, 14:55

Dzięki Wielkie :)
Sylwuś

Napisano: 04 lut 2015, 15:12

rodzinne pod warunkiem, że ta dwójka nie będzie w rodzinie zastępczej, bo studentka uzyska postanowienie, że została ustanowiona opiekunem prawnym niepełnoletniego rodzeństwa i może wystąpić do PCPR o rodzinę zastępczą
~*~

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x