Jak powinny wyglądać składy rodzin w sytuacji matka +3-je dzieci. Dwoje już dorosłych - uczących się, jedno nieletnie. Dorosłe dzieci składają już same na siebie osobne wnioski- czy w składach powinny być wszystkie osoby czy we wniosku dorosłego syna powinna być dorosła siostra, matka, małoletnia siostra ?
Jednocześnie matka tych dzieci też zawnioskuje na małoletnią, czy ona w składzie umieszcza także tą dwójkę dorosłych ? czy tylko siebie i nieletnią ? Z Góry dziękuje za pomoc
Ja w takim wypadku biorę w składzie rodziny wszystkich także pełnoletnich (o ile także pobierają fundusz). Pełnoletnia osoba może być sama w składzie rodziny jeżeli miałaby zasądzone alimenty od obojga rodziców lub gdy drugi z rodziców nie żyje.
generalnie myślałem identycznie. Dziś jednak przyszła pełnoletnia córka złożyć wniosek i mówię jej w składzik - mamę, nieletnią siostrzyczkę, dorosłego braciszka a ona mówi "ale nie wiadomo czy braciszek złoży na FA w tym roku bo do szkoły mu się nie chce chodzić" i bodź tu człowieku mądry i ustal co dziewczyna na dziś dzień ma tam wpisać.
bo mam rozumieć że obowiązkowo wpisują tylko mamusię ? Jak mamusi przyjdzie złożyć to też obowiązkowo tylko siebie i małoletnią a pełnoletnich nie musi ?