skarga - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 29 lip 2015, 9:00

Mam skargę na pracownika socjalnego od klienta , który co miesiąc składa nawet dwa podania o przyznanie zasiłku celowego. Ciągle przychodzi i przegląda akta i chce aby pr. socj. mu odbijał i potwierdzał za zgodność z oryginałem Pr. socjalny nie chciał odbić i on napisał skargę . Czy pr. socjalny musi zawsze odbijać dokumenty dla klientów. Proszę o pomoc w tej sprawie.
Weronka

Napisano: 29 lip 2015, 9:09

Kłania się KPA.
t.franek

Napisano: 29 lip 2015, 11:21

dokładnie, art. 73 Kpa
mirawati

Napisano: 29 lip 2015, 13:00

§ 2. Strona może żądać uwierzytelnienia odpisów lub kopii akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony. Czy robienie co miesiąc kopii jest rzeczywiście konieczne i niezbędne dla jego interesów? Sądzę, że nie. I w tym kierunku należy pójść, może niech klient udowodni jak ważny jest ten interes.
t.franek - kłania się dobre wychowanie.
socjal123

Napisano: 29 lip 2015, 14:25

Powiem jak "moje" SKO: skarga jest zasadna, aczkolwiek z innych powodów niż wskazuje strona :lol:
Jeśli pracownik kserował materiały i podbijał za zgodność to tracił czas pracy i narażał pracodawcę na nieuzasadnione koszty, a ponadto wykazywał daleko idącą niekompetencję.
Klient ma prawo wglądu do materiału i robienia na swój koszt odpisów i fotokopii. Jeśli potrzebuje (ma ważny interes prawny) materiałów na zewnątrz to musi to udowodnić np. wezwaniem lub uprawdopodobnić uzasadniając swój wniosek o wydanie kopii. Bezwzględne prawo dostępu do akt i roszczenia dot. kserowania dokumentów na widzimisię strony i na koszt organu - to nie to samo.
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 0:44

jakobos, z czego wynika wykonywanie odpisów i kopii na własny koszt klienta?
Jak logicznie wyjaśnisz, że wykonywanie czynności, związanych ze stanowiskiem, to strata czasu i nieuzasadnione koszty?
akt

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x