skierowanie do DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 25 lis 2009, 13:40

Proszę o radę jak mam postąpić jeżeli z wnioskiem o umieszczenie w DPS matki wystąpiła córka. Matka jest całkowicie niekontaktowa, dotknięta chorobą Alzheimera Wydaje mi się, że najpierw córka powinna wystąpić do sądu o ubezwłasnowolnienie i o opiekę prawną. Proszę o potwierdzenie mojej teorii
~bożena

Napisano: 25 lis 2009, 13:49

Klasyczna gra na zwłokę.
~Jan

Napisano: 25 lis 2009, 13:54

Dlaczego gra na zwłokę
~bożena

Napisano: 26 lis 2009, 10:42

szybciej będzie, jeśli ops wystąpi do sadu o umieszczenie pani w dps bez jej zgody (jeżeli oczywiście zdaniem ops pani wymaga opieki i nie można od niej uzyskać zgody na umieszczenia w dps)
~dytko

Napisano: 26 lis 2009, 12:06

Nie żadne ops, w pierwszej kolejności ma obowiązek rodzina. A więc ubezwłasnowolnienie, ponieważ nie jest rozpatrywana tylko kwestia umieszczenia ale także rozporządzania majatkiem, dochodami i leczeniem tej osoby. Także samo postanowienie o umieszczeniu nie rozwiązuje sprawy. Póki co można dać usługi opiekuńcze.
Ps. to żadna gra na zwłokę to respektowanie kodeksu rodzinnego i prawa oraz obowiązku rodziny do opieki nad swoim członkiem.
~-

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem