Skład rodziny - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 kwie 2014, 16:21

Kogo zaliczam do składu rodziny:
matka po rozwodzie składa na dziecko wniosek o fundusz alimentacyjny ( ma zasądzone alimenty), ma drugie dziecko z innym partnerem nie ma zasądzonych alimentów i nie wpisuje go w skład rodziny? Czy nie musi być wpisany do składu rodzinny ojciec drugiego dziecka?
~Ewka

Napisano: 03 kwie 2014, 16:58

niech napisze oświadczenie, że nie wychowuje dziecka wspólnie z ojcem dziecka
~adi

Napisano: 04 kwie 2014, 9:38

A czy samo oświadczenie wystarczy???
Nie powinna mieć dokumentu potwierdzającego, że z nim nie jest (czyli np. wyroku o alimenty na drugie dziecko)????
Mam sytuację, że babka złożyła wniosek na 1 dziecko.
Z drugim facetem ma drugie dziecko - wpisała je do wniosku i złożyła oświadczenie, że z nim nie wychowuje dziecka - zaznaczę, że mieszkają pod jednym dachem.
Teraz urodziła kolejne dziecko, którego ojcem jest ten facet, z którym rzekomo nie wychowuje tego drugiego dziecka.
Przychodzi, informuje o zmianie sytuacji w rodzinie i twierdzi, że z ojcem tej dwójki dzieci nadal nie utrzymuje żadnych kontaktów i nie wychowuje wspólnie z nim tych dzieci.
Poradźcie co z tym fantem zrobić???
~XYZ

Napisano: 04 kwie 2014, 16:39

czy ktoś miał podobny przypadek? same oświadczenie wystarczy?
~Ewka

Napisano: 08 kwie 2014, 7:15

Pomóżcie. Co zrobić w takiej sytuacji????
XYZ.

Napisano: 08 kwie 2014, 7:30

~Ewka pisze:Kogo zaliczam do składu rodziny:
matka po rozwodzie składa na dziecko wniosek o fundusz alimentacyjny ( ma zasądzone alimenty), ma drugie dziecko z innym partnerem nie ma zasądzonych alimentów i nie wpisuje go w skład rodziny? Czy nie musi być wpisany do składu rodzinny ojciec drugiego dziecka?
musi być wpisany ojciec drugiego dziecka i to dziecko, chyba ze zasądzi alimenty to może nie wpisywać
drugiego tatusia, same oswiadczene nic nie da
mała mi

Napisano: 12 maja 2014, 15:37

Ale się narobiło.
Babka ma alimenty na 1 dziecko. Drugie ma z facetem, wpisała go do składu rodziny, ale napisała oświadczenie, że z ojcem dziecka go nie wychowuje. Przyjęłam oświadczenie i przyznałam świadczenia. Teraz urodziła kolejne dziecko z tym facetem (oficjalnie mi tego jeszcze nie zgłosiła). Złożyła podanie o wydanie zaświadczenia, że nie pobiera na tą dwójkę dzieci świadczeń rodzinnych bo ich ojciec będzie ubiegał się o nie za granicą. Mam teraz wątpliwości, czy nie popełniłam błędu biorąc tylko oświadczenie, czy nie powinnam jednak żądać wyroku zasądzającego alimenty na to drugie dziecko. Co teraz zrobić???
Wezwać ją do złożenia wyjaśnień i orzec o NP świadczeniach????
Anka W.

Napisano: 13 maja 2014, 8:05

Nie musi wpisywać do składu rodzi, jeżeli nie wychowuję razem dziecka. Wystarczy oświadczenie nie muszą być zasądzone alimenty-zasada pogłębiania zaufania do obywateli a przede wszystkim nie wynika to z przepisów ustawy ( zasądzenie alimentów)
"To fakt. A fakty to najbardziej uparta rzecz pod słońcem."
" Mistrz i Małgorzata" Michaił Bułhakow
kotbehemot
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2014, 10:23
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2014, 14:43

Nasza ustawa wyraźnie mówi kogo zalicza się do składu rodziny
- OSOBĘ z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko.
Może, źle myślę, ale rozumiem to tak, że w sytuacji kiedy rodzic osoby uprawnionej ma z inną osobą dziecko (ojciec dziecka jest znany) to nie jest ona osobą samotnie wychowującą. Ustawowo do jego wychowywania zobligowani są oboje z rodziców (czy komuś się to podoba czy nie). Dlatego moja wątpliwość co do składanych w takich sprawach tylko oświadczeń. Mam jakieś dziwne przeczucie, że jednak należy żadać dowodu na to, że dziecko wychowuje tylko matka.
Anka W.

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem