Witajcie! mam do Was pytanie, gdyż zastępuje chwilowo koleżankę i nie orientuje się do końca w temacie.
Kobieta chce złożyć wniosek na rodzinne, mieszka z córka i nie uzyskuje dochodu. czy do składu rodziny wpisuję też ojca dziecka? nie są zasądzone od niego alimenty, sprawa jest już złożona do Sądu. Bardzo prosze o podpowiedź i z góry dziękuję
zalezy czy ta pani jest osoba samotnie wychowujaca dziecko czy nie jest...ma to to wplyw jej stan cywilny i to czy wychowuje to dziecko wspolnie z ojcem czy nie (nie ma to nic wspolnego ze wspolnym zamieszkiwaniem)...jelsi jest osoba samotnie wychowujaca z definicji ustawy - to rodzinnego bez zasadzonych alimentow na dziecko nie dostanie
kobieta nie wychowuje wspólnie dziecka z jego ojcem, wiec on do składu rodziny musi byc dopisany i jego dochody również.
a czy samotne wychowywanie nie jest wtedy, jak dziecko w akcie urodzenia ma ojcien NN? pewnie moje pytanie wydają Wam sie głupie,ale prosze o wyrozumiałość.
juz doczytałam o samotnym wychowywaniu. czyli jak kobieta jest panna i wspolnie z ojcem nie wychowywuje dziecka to tedy jego do składu rodziny nie podajemu.
Natomiast jeśli są małżeństwem i nie maja wyroku separacji lub rozwodu to wtedy ojciec do składu rodziny.
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
16) rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna faktycznego dziecka oraz pozostające na utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dziecko, które ukończyło 25. rok życia legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. poz. 567); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełnoletniego dziecka posiadającego własne dziecko;
17a) osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;