Skład rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 kwie 2021, 14:12

hej, wiem że już temat już był, ale i tak nie mogę zrozumieć.
Powiedźcie proszę, czy w składzie rodziny zawsze musi być ojciec dziecka? Mamy sytuację, że pani ma dzieci z ojcem A i są zasądzone alimenty, oraz z ojcem B. Na 1 dziecko ojca B są zasądzone alimenty, natomiast drugie dopiero co się urodziło, więc alimentów nie ma. Czy we tym przypadku musi być wpisany ojciec B we wniosku na ostatnie dziecko?
Mam mętlik w głowie po szkoleniu z P. Mazurkiewiczem, bo w mam zapisane w notatkach, że jeżeli Panna ma dzieci z ojcem A i ojcem B, to sama decyduje kogo ma wpisać w skład rodziny, albo nie musi wpisywać wcale.
PaulinaKG
Praktykant
Od: 13 lis 2020, 11:41
Zajmuję się: ŚW,FA,ŚR

Napisano: 19 kwie 2021, 14:24

A Pani jest samotnie wychowująca ?
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 19 kwie 2021, 16:01

Pani nie chciała wpisać w skład rodziny ojca dziecka, na wniosku nie wnioskowała o samotne wychowywanie. Nie wiem czy mieszka z ojcem dziecka. Ze szkolenia z. P. Mazurkiewiczem zrozumiałam że skład rodziny na podstawie art. 17a u. o ś.r. ustala matka, tzn. ona decyduje kogo wpisać, a my nie powinniśmy tego negować.
PaulinaKG
Praktykant
Od: 13 lis 2020, 11:41
Zajmuję się: ŚW,FA,ŚR

Napisano: 20 kwie 2021, 6:54

Więc Pani wpisała się jako samotnie wychowująca. Tam gdzie ma alimenty na dzieci można przyznać co do ostatniego wezwanie na 3 miesiące.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x