skład rodziny, ustalenie ojcostwa - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 31 sie 2015, 12:57

Osoba złożyła wniosek o FA na nowy okres zasiłkowy 2015/2016.
Urodziła właśnie drugie dziecko (ojcem jest inny mężczyzna, dziecko zostało zapisane na męża z uwagi na brak rozwodu).

1. W składzie rodziny teraz: ona i dwójka dzieci - czy prawidłowo? - myślę że tak ale wolę się upewnić :)

A jeśli w sądzie odbędzie się sprawa o zaprzeczenie ojcostwa i dziecko zostanie uznane przez innego mężczyznę?
2. Czy skład rodziny ulegnie zmianie?
a) tak - pod warunkiem że matka będzie wychowywać dziecko wspólnie z jego rodzicem, wtedy powinna przedstawić dochody ojca dziecka.
b) nie - jeśli nie będzie wychowywać dziecka wspólnie z jego ojcem (czy powinna złożyć wtedy jakieś oświadczenie?)
Aga :)

Napisano: 31 sie 2015, 13:16

Aga :) pisze:1. W składzie rodziny teraz: ona i dwójka dzieci - czy prawidłowo? - myślę że tak ale wolę się upewnić :)
Tak.

Co do drugiej części Twojego wpisu który wygląda jak test wielokrotnego wyboru 8-)
a) i b) to prawidłowe odpowiedzi przy czym jeśli chodzi o b) strona powinna złożyć stosowne oświadczenie.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 31 sie 2015, 13:36

Są dwie dorosłe córki, które składają wnioski na siebie. Alimenty zasądzone od ojca, matka w Anglii. Dziewczyny nie wpisały jej do składu rodziny, bo jej fizycznie nie ma. Tłumaczę, że musi być matka w składzie rodziny, albo zasądzić od niej alimenty. Czy jest inne wyjście?
Mania_

Napisano: 31 sie 2015, 13:48

Mania_ pisze:Czy jest inne wyjście?
Wezwanie do uzupełnienia wniosku i ewentualnie decyzja o pozostawieniu wniosku bez rozpoznania.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 31 sie 2015, 13:54

Tak myślałam. Dzięki za podpowiedź.
Mania_

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU