Witam.Mam takie pytania odnośnie FA.Od kilku lat byłam bezrobotną bez prawa do zasiłku,od miesiąca zarejestrowałam jednoosobową działalność gospodarczą.Czy mogę złożyć dokumenty do FA?Mam 12 letnią córkę na którą od 2-3 lat nie pobierałam alimentów,a mam je przyznane pzrez sąd od 2003 roku.Jesli tak,to jakie dokumenty musiałabym złożyć?
a masz rozwód? jeśli tak to są potrzebne :
1. wyrok rozwodowy
2. wyrok alimentacyjny
3. zaświadczenie od komornika o bezskuteczności egzekucji
4. zaświadczenie(oświadczenie) o Twoich dochodach za I pełny m-c
5. Twój dowód (ksero)
6. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka...to chyba tyle, sprawdź na stronie MPiPS
W zeszłym roku nie dostałam zaliczki.
Napiszę dlaczego.
W maju 2009 wyszłam za mąż, panie w urzędzie zażądały ode mnie dochodu za rok 2008 mój i mojego męża. Nie mogę zrozumieć dlaczego? Równie dobrze mogłam nie znać obecnego męża w 2008 roku więc po jakiego grzyba jego dochody?! Odmówiono mi wypłaty, choć egzekucja alimentów od ojca mojego dziecka jest bezskuteczna.
Skandal!
Do Agaty: byłaś kilka lat bezrobotną bez prawa do zasiłku i nie wnioskowałaś do FA? a teraz masz nie ważne czy jednoosobową działalność liczy się dochód i chcesz wnioskować o alimenty...mogą zapytać z czego utrzymywałaś dziecko i siebie przez te dwa,trzy ale komornika to nie interesuje składasz wniosek itp.Jak nie przekroczysz kryterium dochodowego 725 na osobę to przyznają i jak masz zasądzone więcej niż 500 dostaniesz z FA tylko 500 tyle jest na jedno dziecko.
Do Doroty:Jeżeli matka dziecka i jej konkubent razem mieszkają jego dochody są brane pod uwagę przy wypłacie świadczeń z funduszu. Jeżeli nie mieszkają - nie. A skąd wiedzą,że masz męża.... nawet jak byś ukryła ten fakt to z czasem mogło by się wydać i musiałabyś wszytko zwrócić z odsetkami .W urzędzie nie jesteś rozwiedziona tylko mężatka a dziś wiedzą o nas więcej niż nam się wydaje.
Ależ Dorota nic nie pisała o konkubencie i ich wspólnym dziecku. Podejrzewam, ze dziecko jest z pierwszego związku (nieistotne czy legalnego czy nie) a Dorota po prostu wyszła za mąż, i istotnie były potrzebne dochody jej męża za rok 2008, w świadczeniach niestety nie ma znaczenia od kiedy trwa małżeństwo, ale sam fakt jego zawarcia pociąga za sobą konieczność dołączenia dochodów małżonka