Składają wnioski - odmowa wszczęcia?
-
- Inspektor
- Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
- Kontakt:
Składają wnioski - odmowa wszczęcia?
Czy wam teraz też klienci składają znowu wnioski na dzieci, na które już pobierają?
Czy jeżeli mam przyznane ojcu, a kolejny wniosek złoży matka to również robię odmowę wszczęcia postępowania czy w takim przypadku decyzję odmowną? Czy odmowa wszczęcia postępowania tylko jak jest ten sam wnioskodawca?
Czy jeżeli mam przyznane ojcu, a kolejny wniosek złoży matka to również robię odmowę wszczęcia postępowania czy w takim przypadku decyzję odmowną? Czy odmowa wszczęcia postępowania tylko jak jest ten sam wnioskodawca?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW DS ST SR FA DM
- Kontakt:
Re: Składają wnioski - odmowa wszczęcia?
Podpinam się pod pytanie.
U mnie składają wnioski bo nie chce im się zajrzeć do przesłanej informacji do kiedy jest przyznane świadczenie. I teraz składają kolejne wnioski na te same dzieci - " bo myślałem, że to na nowy okres zasiłkowy"....
Co robicie z takimi wnioskami, przecież to dodatkowa robota dla nas.
Odmowa wszczęcia, umorzenie czy jakieś inne rozwiązanie?
U mnie składają wnioski bo nie chce im się zajrzeć do przesłanej informacji do kiedy jest przyznane świadczenie. I teraz składają kolejne wnioski na te same dzieci - " bo myślałem, że to na nowy okres zasiłkowy"....
Co robicie z takimi wnioskami, przecież to dodatkowa robota dla nas.
Odmowa wszczęcia, umorzenie czy jakieś inne rozwiązanie?
-
- Inspektor
- Kontakt:
U mnie dokładnie ten sam powód...mattana pisze: 22 cze 2020, 9:59 U mnie składają wnioski bo nie chce im się zajrzeć do przesłanej informacji do kiedy jest przyznane świadczenie. I teraz składają kolejne wnioski na te same dzieci - " bo myślałem, że to na nowy okres zasiłkowy"....
-
- Inspektor
- Kontakt:
Ponawiam pytanie:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ST
- Kontakt:
według mnie należy napisać odmowę albo poprosić stronę o wycofanie wniosku i umorzyć postępowanie 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
- Kontakt:
No jeśli matka to odmowa decyzją. Ale teoretycznie teraz powinnaś ustalić gdzie faktycznie mieszka dziecko. 

-
- Inspektor
- Kontakt:
Razem z rodzicami - to normalna rodzina, po prostu myśleli, że trzeba składać znowu wnioski, bo nie doczytali w informacji do kiedy mają przyznane
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a może ktoś wrzuci postanowienie o odmowie wszczęcia?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, FA i ...
- Kontakt:
Jak jest ten sam wnioskodawca możecie dać odmowę wszczęcia.
Jaki inny, to niestety druga opcja - musi przyjść i napisać że wycofuje wniosek i robicie umorzenie postępowania - art. 105 par. 2 kpc.
Jeżeli nie napisze, że wycofuje to niestety trzeba się w odmowę bawić
Jaki inny, to niestety druga opcja - musi przyjść i napisać że wycofuje wniosek i robicie umorzenie postępowania - art. 105 par. 2 kpc.
Jeżeli nie napisze, że wycofuje to niestety trzeba się w odmowę bawić
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, FA i ...
- Kontakt:
ODMOWA WSZCZĘCIA - postanowieniem
POSTANOWIENIE Nr ........
w sprawie odmowy wszczęcia postępowania administracyjnego
Działając z upoważnienia Wójta ....., na podstawie art. 61a § 1 i 2, art. 123, art. 124 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2020 r., poz. 256 tekst jednolity ze zm.), w związku z wnioskiem z dnia .... o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego Pana/Pani ................
POSTANAWIAM
Odmówić Panu/Pani ...wszczęcia postępowania administracyjnego w sprawie wniosku z dnia....o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na dziecko ...
UZASADNIENIE
Przewidziana w art. 61a § 1 kodeksu postępowania administracyjnego odmowa wszczęcia postępowania ma miejsce między innymi wówczas, gdy z uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może być wszczęte.
Do takich uzasadnionych przyczyn zalicza się żądanie strony lub stron, które dotyczą sprawy już rozstrzygniętej.
Świadczenie wychowawcze na dziecko.... przyznane jest na wniosek nr ...... zgodnie z informacją z dnia.... na okres .........
Na podstawie ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci informacja dotycząca przyznania świadczenia wychowawczego została doręczona elektronicznie na wskazany we wniosku adres poczty elektronicznej.
Dnia .... Pan/Pani ...złożył/-ła kolejny wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego w tej samej sprawie, na to samo dziecko i na ten sam okres świadczeniowy.
W tych okolicznościach organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania, gdyż w obrocie prawnym pozostaje nadal w/w informacja, która jest wiążąca dla tutejszego Ośrodka Pomocy Społecznej i uzasadnia odmowę wszczęcia postępowania administracyjnego w prawie kolejnego wniosku zgodnie z art. 61a § 1 k.p.a.
Mając powyższe na uwadze orzeczono jak w sentencji.
POUCZENIE
Na niniejsze postanowienie służy zażalenie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ......, w terminie 7 dni od dnia doręczenia postanowienia za pośrednictwem tutejszego organu.
Wniesienie zażalenia nie wstrzymuje wykonania postanowienia.
Otrzymują:
1. Wnioskodawca
2. a/a
POSTANOWIENIE Nr ........
w sprawie odmowy wszczęcia postępowania administracyjnego
Działając z upoważnienia Wójta ....., na podstawie art. 61a § 1 i 2, art. 123, art. 124 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2020 r., poz. 256 tekst jednolity ze zm.), w związku z wnioskiem z dnia .... o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego Pana/Pani ................
POSTANAWIAM
Odmówić Panu/Pani ...wszczęcia postępowania administracyjnego w sprawie wniosku z dnia....o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na dziecko ...
UZASADNIENIE
Przewidziana w art. 61a § 1 kodeksu postępowania administracyjnego odmowa wszczęcia postępowania ma miejsce między innymi wówczas, gdy z uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może być wszczęte.
Do takich uzasadnionych przyczyn zalicza się żądanie strony lub stron, które dotyczą sprawy już rozstrzygniętej.
Świadczenie wychowawcze na dziecko.... przyznane jest na wniosek nr ...... zgodnie z informacją z dnia.... na okres .........
Na podstawie ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci informacja dotycząca przyznania świadczenia wychowawczego została doręczona elektronicznie na wskazany we wniosku adres poczty elektronicznej.
Dnia .... Pan/Pani ...złożył/-ła kolejny wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego w tej samej sprawie, na to samo dziecko i na ten sam okres świadczeniowy.
W tych okolicznościach organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania, gdyż w obrocie prawnym pozostaje nadal w/w informacja, która jest wiążąca dla tutejszego Ośrodka Pomocy Społecznej i uzasadnia odmowę wszczęcia postępowania administracyjnego w prawie kolejnego wniosku zgodnie z art. 61a § 1 k.p.a.
Mając powyższe na uwadze orzeczono jak w sentencji.
POUCZENIE
Na niniejsze postanowienie służy zażalenie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ......, w terminie 7 dni od dnia doręczenia postanowienia za pośrednictwem tutejszego organu.
Wniesienie zażalenia nie wstrzymuje wykonania postanowienia.
Otrzymują:
1. Wnioskodawca
2. a/a
Oprócz Składają wnioski - odmowa wszczęcia? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Koordynacja- błędne uchylenie... co teraz
decyzja odmowna w ramach koordynacji
Terminy
wniosek o świadczenie Wójta
ustalenie komy przysługuje 500+?
koordynacja okres 2017/2018 teraz nowy organ
Data wpływu a data złożenia wniosku
problemy z koordynacją
KOORDYNACJA
Pomocy 500 plus ROPS
uchylenie - koordynacja
ustawa covid- cudzoziemcy
Wniosek bez Rozpatrzenia(?) - Pomocy
Czy petenci w maseczkach?.....
gdy zachodzi koordynacja przesłanie decyzji uchylającej itd.
Informacja o przyznaniu z innej gminy