Składają wnioski - odmowa wszczęcia?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Składają wnioski - odmowa wszczęcia?

Post autor: Alalala »

Czy wam teraz też klienci składają znowu wnioski na dzieci, na które już pobierają?

Czy jeżeli mam przyznane ojcu, a kolejny wniosek złoży matka to również robię odmowę wszczęcia postępowania czy w takim przypadku decyzję odmowną? Czy odmowa wszczęcia postępowania tylko jak jest ten sam wnioskodawca?
mattana
Stażysta
Zajmuję się: SW DS ST SR FA DM
Kontakt:

Re: Składają wnioski - odmowa wszczęcia?

Post autor: mattana »

Podpinam się pod pytanie.
U mnie składają wnioski bo nie chce im się zajrzeć do przesłanej informacji do kiedy jest przyznane świadczenie. I teraz składają kolejne wnioski na te same dzieci - " bo myślałem, że to na nowy okres zasiłkowy"....
Co robicie z takimi wnioskami, przecież to dodatkowa robota dla nas.
Odmowa wszczęcia, umorzenie czy jakieś inne rozwiązanie?
Alalala
Inspektor
Kontakt:

mattana pisze: 22 cze 2020, 9:59 U mnie składają wnioski bo nie chce im się zajrzeć do przesłanej informacji do kiedy jest przyznane świadczenie. I teraz składają kolejne wnioski na te same dzieci - " bo myślałem, że to na nowy okres zasiłkowy"....
U mnie dokładnie ten sam powód...
Alalala
Inspektor
Kontakt:

Ponawiam pytanie:
Czy jeżeli mam przyznane ojcu, a kolejny wniosek złoży matka to również robię odmowę wszczęcia postępowania czy w takim przypadku decyzję odmowną? Czy odmowa wszczęcia postępowania tylko jak jest ten sam wnioskodawca?
karo94
Stażysta
Zajmuję się: ST
Kontakt:

Post autor: karo94 »

według mnie należy napisać odmowę albo poprosić stronę o wycofanie wniosku i umorzyć postępowanie ;)
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
Kontakt:

Post autor: zdzislaw_dyrma »

No jeśli matka to odmowa decyzją. Ale teoretycznie teraz powinnaś ustalić gdzie faktycznie mieszka dziecko. ;)
Alalala
Inspektor
Kontakt:

Razem z rodzicami - to normalna rodzina, po prostu myśleli, że trzeba składać znowu wnioski, bo nie doczytali w informacji do kiedy mają przyznane
ewa24
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: ewa24 »

a może ktoś wrzuci postanowienie o odmowie wszczęcia?
*Ilona
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, FA i ...
Kontakt:

Post autor: *Ilona »

Jak jest ten sam wnioskodawca możecie dać odmowę wszczęcia.
Jaki inny, to niestety druga opcja - musi przyjść i napisać że wycofuje wniosek i robicie umorzenie postępowania - art. 105 par. 2 kpc.
Jeżeli nie napisze, że wycofuje to niestety trzeba się w odmowę bawić
*Ilona
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, FA i ...
Kontakt:

Post autor: *Ilona »

ODMOWA WSZCZĘCIA - postanowieniem

POSTANOWIENIE Nr ........
w sprawie odmowy wszczęcia postępowania administracyjnego

Działając z upoważnienia Wójta ....., na podstawie art. 61a § 1 i 2, art. 123, art. 124 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2020 r., poz. 256 tekst jednolity ze zm.), w związku z wnioskiem z dnia .... o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego Pana/Pani ................

POSTANAWIAM

Odmówić Panu/Pani ...wszczęcia postępowania administracyjnego w sprawie wniosku z dnia....o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na dziecko ...

UZASADNIENIE

Przewidziana w art. 61a § 1 kodeksu postępowania administracyjnego odmowa wszczęcia postępowania ma miejsce między innymi wówczas, gdy z uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może być wszczęte.
Do takich uzasadnionych przyczyn zalicza się żądanie strony lub stron, które dotyczą sprawy już rozstrzygniętej.

Świadczenie wychowawcze na dziecko.... przyznane jest na wniosek nr ...... zgodnie z informacją z dnia.... na okres .........
Na podstawie ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci informacja dotycząca przyznania świadczenia wychowawczego została doręczona elektronicznie na wskazany we wniosku adres poczty elektronicznej.

Dnia .... Pan/Pani ...złożył/-ła kolejny wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego w tej samej sprawie, na to samo dziecko i na ten sam okres świadczeniowy.

W tych okolicznościach organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania, gdyż w obrocie prawnym pozostaje nadal w/w informacja, która jest wiążąca dla tutejszego Ośrodka Pomocy Społecznej i uzasadnia odmowę wszczęcia postępowania administracyjnego w prawie kolejnego wniosku zgodnie z art. 61a § 1 k.p.a.
Mając powyższe na uwadze orzeczono jak w sentencji.

POUCZENIE

Na niniejsze postanowienie służy zażalenie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ......, w terminie 7 dni od dnia doręczenia postanowienia za pośrednictwem tutejszego organu.
Wniesienie zażalenia nie wstrzymuje wykonania postanowienia.

Otrzymują:
1. Wnioskodawca
2. a/a
ODPOWIEDZ