Składka społeczna od świadczenia pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 27 mar 2014, 11:04

Witam!Proszę o wzór jak wy uchylacie składkę społeczną jak osoba osiągnie lata składkowe? Robicie to decyzją czy pismem? proszę o wzór .dziękuje.
~agunia 123

Napisano: 27 mar 2014, 11:28

składka społeczna nie jest świadczeniem więc nie przyznaję jej decyzją, toteż nie ma czego uchylać.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2014, 11:33

a pisałeś może jakieś pismo ze z dniem takim i takim już nie bodziesz opłacać z uwagi na osiągniecie 25 lat składkowych. jak tak to proszę cie o wzór pisma.
~agunia 123

Napisano: 27 mar 2014, 12:07

nie piszę pism do klienta w tej sprawie. Kwestię składek załatwiam wyłącznie z ZUSem. Do nich pisze o ustalenie przebiegu ubezpieczenia, wskazanie do jakiego dnia winny być opłacane składki. Po ich odpowiedzi wklepuję w system datę końcową i płacę tak długo jak wynika z ich ustaleń.
A jesli klient chce zaświadczenie potwierdzające za jaki okres i od jakiej podstawy była opłacana składka to oczywiście wystawię.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2014, 12:35

ja bym zaczęła od tego jak były przyznane składki, jak decyzją to myślę że trzeba ją zakończyć decyzją, jak pismem to zwykła informacja
~ruda

Napisano: 27 mar 2014, 12:46

dzieki Wam.ja miałam w pouczeniu wiec tez myślę ze zwykłym pismem, a pisałaś może takie pismo?
~agunia 123

Napisano: 27 mar 2014, 12:55

\'jak decyzją to myślę że trzeba ją zakończyć decyzją, jak pismem to zwykła informacja\'

Jeśli były przyznane decyzją to trzeba stwierdzić nieważność decyzji - nie ma podstawy prawnej ani możliwości żeby przyznawać składki, decyzja jest nieważna. Powielanie błędu i robienie kolejnej nieusankcjonowanej prawnie decyzji jest bez sensu.

\'myślę ze zwykłym pismem \'

Nie ma takiej potrzeby, nie ma na to żadnej podstawy prawnej. Ale czysto kurtuazyjnie oczywiście możesz.

Kwestia składek to jest zależność między organem (płatnikiem) a zusem - petent, wnioskodawca o tym ani nie decyduje, ani nie ma nic do powiedzenia w tej kwestii - jeśli chce zaświadczenia to wystawiasz - i to wszystko.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2014, 14:43

ok. Dziękuje bardzo.
~agunia 123

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]