skladka zdrowotna - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 25 lut 2014, 15:57

dostaliśmy pismo z NFZ odnosnie uprawnien do korzystania z opieki zdrowotnej.
klient jest u nas ubezpieczony od 8.2004 r. zasiłek stały. do nadal.
NFZ ma dane z ZUS że klient w okresie 1.2004-9.2004 oraz 5.2005-7.2005 był zgłoszony do ub. zdrowotnego jako osoba wykonująca umowę o pracę.

z naszych dokumentów wynika że ostatną składke miał zapłaconą za 6.2004 przez innych OPS. mamy też oświadczenia, że nie pracuje itd.

co zrobić w tej sprawie bo NFZ nam kazało zarejestrować ta osobę od 8.2005 bo u nich jest na czerwono i eWUŚ go nie widzi?

~m

Napisano: 25 lut 2014, 16:19

miałam taką samą sytuację kiedy to świadczeniobiorca był zgłoszony u nas \"od poczatku\" do nadal, a w międzyczasie podjął jakąś pracę na umowę na jakieś 2-3 m-ce.
Wyjaśnieniom z NFZ nie było końca, też mi kazali robić jakieś korekty itp,mało tego, przysyłali pisma, żeby wyjaśnić jakie kroki podjęliśmy w tym temacie itp, ale ja sie uparłam, że nie mam żadnych podstaw do robienia korekt bo wszystko szło zgodnie z decyzjami wydanymi przez mops, tej osoby nigdy nie wyrejestrowywałam, posiada ona u nas ciągłość ubezpieczenia do zdrowotnego, nie jestem w stanie nijak wyjaśnić tej sytuacji bo osoba ta jest chora psychicznie i nijak się z nią nie dogadam. Zaproponowałam, żeby dogadywali się z tym pracodawcą, niech on robi korekty. Wreszcie dali spokój.... :)
~Marika

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem