Składka zdrowotna w dwóch miejscach - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 01 lis 2015, 21:20

Witam
Pracuje na umowę o pracę
Maz był osobą bezrobotna wiec zglosilam go w zakładzie pracy do ubezpieczenia zdrowotnego
W kwietniu br mąż podjął zatrudnienie na początku była ciągle mowa o umowie o dzieło a potem jak się okazało umowa zlecenie dostał ja przez to zapomniałam zgłosić to do księgowości
Co teraz ? Czy to będzie duży problem?
Co musi zrobić księgowość
Pracownik11

Napisano: 02 lis 2015, 8:39

odwiedziło temat tyle osob i nikt nie zna odpowiedzi ?
nikt nie zajmuje sie ksiegowoscia
Pracownik11

Napisano: 02 lis 2015, 9:39

zgłoś jak najszybciej do księgowości to go wyrejestrują. firma nie ponosi za ubezpieczenie członków rodziny dodatkowych kosztów więc da się to rozwiązać. im dłużej będziesz czekać, tym później będzie to rozwiązane.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2015, 13:00

Zgłoś się jak najszybciej do osoby która zajmuje się ZUS-ami (nie musi to być księgowość) i złóż wniosek o wyrejestrowanie męża. W przeciwnym razie w e-WUŚ zdublują się zgłoszenia i mąż będzie figurował jako osoba nieubezpieczona.
MŁU

Napisano: 03 lis 2015, 11:27

w zus jeżeli jest zgłoszenie do ubezpieczenia zdrowotnego z innego źródła z automatu został wyrzucony z ubezpieczenia przy tobie. Prawidłowo należałoby go wyrejestrować, ale jeżeli tego nie zrobisz to nic się nie stanie.
Ale najważniejsze aby go zgłosić ponownie jak tylko przestanie pracować, gdyż w razie choroby nie będzie podlegał ubezpieczeniu.

miałam taki przypadek u jednej z "moich" pracowników, mąż pracownicy trafił do szpitala i okazało się że nie ma ubezpieczenia, ponieważ był zgłoszony przy jej ubezpieczeniu kilka lat temu a w między czasie przez chwilę zarejestrował się w urzędzie pracy, po upływie tego terminu nie zgłosili go ponownie przy ubezpieczeniu żony i nie miał żadnego ubezpieczenia
betih1

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x