składki emerytalno -rentowe zalewgłe - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 22 cze 2015, 15:22

Dostałam dzisiaj decyzję że należy opłacić składki em. ren.od dnia 2013-07-01 do 2014-05-14 od zasiłku dla opiekuna. Przez ten okres był wypłacany zasiłek tylko nie była opłacana składka bo ten Pan był ubezpieczony w KRUS a teraz wyłączyli go z ubezpieczenia z KRUS./bo coś tam!/Co robicie w takim przypadku ????
alina999

Napisano: 22 cze 2015, 15:53

napewno zrobić wysłać korekty dra + zapłacić składki za ten okres + odsetki za ten okres od nieterminowej płatności
d123

Napisano: 23 cze 2015, 7:10

w jakim paragrafie te odsetki 4580?
wiknat

Napisano: 23 cze 2015, 8:04

Już miałam dwa takie przypadki i robiłam tak: jak dostałam decyzje, to zgłaszałam do ubezpieczenia a jak dostałam listę składek to w tym miesiącu liczyłam cała składkę/ tj. dawałam podstawę całą z całego roku / Od 2013 robiłam raporty z "0".Nie wiem czy robiłam dobrze ?
alina999

Napisano: 23 cze 2015, 8:11

dostaliśmy pismo z MPIPS Departament Polityki Rodzinnej - małopolskie w skrócie, że należy wypłacić z ewentualnymi odsetkami od niezapłaconych w terminie składek do dnia zapłaty włącznie - zgodnie z art. 23 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych i odsetki organ właściwy opłaca ze środków z budżetu państwa na realizację świadczeń rodzinnych. Nie wiem tylko jaka klasyfikacja? 4580? Jak to zaksięgować?
wiknat

Napisano: 23 cze 2015, 10:52

proszę przesłać to pismo na maila [email protected]. pozdrawiam
a215

Napisano: 23 cze 2015, 10:53

przepraszam [email protected]
a215

Napisano: 23 cze 2015, 10:57

przepraszam [email protected]
a215

Napisano: 23 cze 2015, 11:34

napewno to pismo z MPISP dotyczyło odsetek od nieterminowej zapłaty składek em-rent czy od zasiłku dla opiekuna ??
d123

Napisano: 23 cze 2015, 11:51

nie mam scanera,
ale treść: "Jeśli osoba ubiegająca się/otrzymująca zasiłek dla opiekuna, specjalny zasiłek opiekuńczy lub świadczenie pielęgnacyjne, w związku z zaprzestaniem prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy, zostanie wyłączona z obowiązkowych ubezpieczeń społecznych w KRUS na podstawie ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, to w ramach otrzymywanego zasiłku dla opiekuna, specjalnego zasiłku dla opiekuńczego albo świadczenia pielęgnacyjnego, za okres pobierania tych świadczeń gminny organ właściwy przyznający ww. świadczenia powinien zgłosić ją do ubezpieczeń......;... to początek pisma więc dotyczy j.w. przepraszam, ale nie mam możliwości przepisania...
wiknat

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x