Składki KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 kwie 2025, 11:04

Może mnie zjecie, że tego nie wiem, ale naprawdę już nie wiem co robić.
Pan miał przyznane prawo do świadczenia pielęgnacyjnego na starych zasadach. Miał opłacaną składkę zdrowotną i społeczną do KRUS. w maju 2024 zrezygnował ze starych zasad i przeszedł na nowe. Nie podjął żadnego zatrudnienia, więc w Listopadzie złożył podanie o objęcie go ubezpieczeniem społecznym i zdrowotnym. Zdrowotnie go ubezpieczyliśmy (chociaż nie wiem, czy sam nie powinien w KRUS). Napisałam do KRUS o objęciem go ubezpieczeniem społecznym (bo nie wiedziałam, że powinien sam) a KRUS mi nie odpisał. Teraz wiem, że oni sami społeczną powinni opłacać w KRUS, ale czy zdrowotną też?? Co powinnam Panu w piśmie napisać, żeby sam sobie składki w KRUS opłacał. Na jaką ustawę i artykuły mam się powołać ??

Wyrozumiałym dziękuję za każdą podpowiedź.
mucha772
Stażysta
Od: 23 paź 2017, 9:20
Zajmuję się: FA, ST

Napisano: 18 kwie 2025, 11:15

jak wrócił do prowadzenia gospodarstwa to obowiązek ma sam się zarejestrować w krus
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 kwie 2025, 11:53

a jeśli w KRUSie nawet nie był ?? Miał podjąć inne zatrudnienie. Z tego co wiem, to ma nieopłacone składki w KRUS od maja do listopada
mucha772
Stażysta

Napisano: 18 kwie 2025, 12:12

KRUS jest obowiązkowy jak ma gospodarstwo rolne pow. 1ha
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 18 kwie 2025, 12:23

Czy tyczy się to zarówno składki społecznej jak i zdrowotnej ?? Na jaką podstawę prawną się powołać w piśmie
mucha772
Stażysta

Napisano: 18 kwie 2025, 12:59

Art. 16 [Podleganie ubezpieczeniu]
1. Ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu podlega z mocy ustawy:
1) rolnik, którego gospodarstwo obejmuje obszar użytków rolnych powyżej 1 ha przeliczeniowego lub dział specjalny;
2) domownik rolnika, o którym mowa w pkt 1;
3) osoba pobierająca rentę strukturalną współfinansowaną ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej lub ze środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich;
4) małżonek osoby, o której mowa w pkt 3, jeżeli renta strukturalna współfinansowana ze środków pochodzących z Sekcji Gwarancji Europejskiego Funduszu Orientacji i Gwarancji Rolnej lub ze środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich wypłacana jest ze zwiększeniem na tego małżonka.
2. Ubezpieczeniem emerytalno-rentowym na wniosek obejmuje się:
1) innego rolnika lub domownika, który podlega ubezpieczeniu wypadkowemu, chorobowemu i macierzyńskiemu w pełnym zakresie, jeżeli złożono wniosek o objęcie go ubezpieczeniem emerytalno-rentowym;
2) osobę, która podlegała ubezpieczeniu jako rolnik i zaprzestała prowadzenia działalności rolniczej, nie nabywając prawa do emerytury lub renty z ubezpieczenia, jeżeli podlegała ubezpieczeniu emerytalno-rentowemu przez okres co najmniej 12 lat i 6 miesięcy;
3) osobę pobierającą rentę rolniczą z tytułu niezdolności do pracy jako rentę okresową;
3a) osobę pobierającą rodzicielskie świadczenie uzupełniające, o którym mowa w ustawie z dnia 31 stycznia 2019 r. o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym - do uzyskania 25-letniego okresu ubezpieczenia emerytalno-rentowego, o którym mowa w art. 19 ust. 1 pkt 2;
4) (uchylony)
3. Przepisów ust. 1 oraz ust. 2 pkt 1 i 2 nie stosuje się do osoby, która podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu lub ma ustalone prawo do emerytury lub renty, lub ma ustalone prawo do świadczeń z ubezpieczeń społecznych.
ustawa o ubezpieczeniu społecnzym rolników
Art. 66 [Podmioty ubezpieczane]
1. Obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego podlegają:
1) osoby spełniające warunki do objęcia ubezpieczeniami społecznymi lub ubezpieczeniem społecznym rolników, które są:
b) rolnikami lub ich domownikami w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników,
ba) pomocnikami rolnika w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu społecznym rolników,
Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem