mam Pania która pobierała świadczenie pielęgnacyjne do marca 2012 roku kiedy wiek opłacania składek społecznych wynosił 20 lat i ta Pani ten wiek już osiągneła w 2013 zmieniono na 25 lat i teraz sie tłucze ze powinniśmy jej wyrównać składki do 25 lat ona 20 lat miała w 2010 roku , tylko że jak weszły te przepisy 25 lat to ona nie miała już swiadczenia piel wiec nie powinniśmy jej nic wyrównywać zgadza sie???bo strasznie sie tłucze a musze miec jakąś podkładke...troche namieszałam ale mysle ze zrozumiecie o co mi chodzi
Od dnia 1 stycznia 2013 r. w wyniku nowelizacji przepisów dotyczących osób pobierających świadczenia pielęgnacyjne, za które przed tym dniem wójt, burmistrz lub prezydent miasta zaprzestał opłacania składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe z uwagi na osiągnięcie przez nie okresu ubezpieczenia 20 lat, zachodzi konieczność dopłacenia składek, o ile nie posiadają one okresów ubezpieczenia wymaganych znowelizowanymi przepisami.
trzeba było wyrównać jej składki do 30.06.2013 r., za okres od momentu, kiedy Panią wyrejestrowano ponieważ posiadała 20 - letni okres składkowy do dnia kiedy pobierała świadczenie ( w twoim przypadku to okres 2010 - 2012 )
ZUS wszystkim wysyłał w 2013 r. informację ile trzeba danej osobie dopłacić.
Skoro nie zostało to zrobione to trzeba teraz wyrównać składki + odsetki !!!!!