dostałam pismo z ZUs
kobieta ma 21 lat składkowych i rok nie składkowych
czy robię korektę do 20 lat składkowych
czy 2 lata robie korektę składkowych żeby było w sumie 2o lat ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
do emerytury kobieta musi mieć 20 lat składkowych i nie składkowych ( teraz to chyba 21 )
pobiera sp i płaciliśmy składki
dostałam pismo z zus że ma w sumie 22 lata w tym 21 lat składowych i rok nieskładowego
więc powinnam jej nie ppłacać składek
ma nadpłatę więc powinnam zrobić korekty
a nie napisali ci do kiedy powinnaś opłacać ... po zmianach okres składkowy uzależniony jest od daty urodzenia się
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
.......... przez okres niezbędny do uzyskania 25-letniego okresu ubezpieczenia (składkowego i nieskładkowego), z zastrzeżeniem art. 87 ust. 1b ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych ( Dz. U. z 2015 r. poz. 121 )
a powiedz mi jak zrobie te korekty za poprzednie dwa lata np to powinnam pomniejszyć przelew za składki o tą kwotę czy zażądać zwrotu z zus i przesłać do uw ? bo ja jestem za 1 rozwiązaniem
a księgowa twierdzi że to jest źle wydana dotacja za poprzednie lata i podlega zwrotowi do uw ?